Dzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉
Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis na ciasto cytuję za Dorotą z bloga “Moje Wypieki” ( z moimi delikatnymi modyfikacjami), zaś mus z rabarbaru upichciłam po swojemu 🙂 Koniecznie przetestujcie w sezonie rabarbarowym!
CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIOWA PIANKĄ
(na blachę wielkości 33 x 20 cm)
Składniki:
kruche ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
½ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
mus rabarbarowy:
500 g rabarbaru
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesypujemy do miski lub na blat, dodajemy pozostałe składniki: schłodzone masło pokrojone w kostkę, żółtka, proszek i cukier puder. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części: większą i mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię i zamrażamy, a większą kroimy na cienkie plasterki i wylepiamy nimi blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni, przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Rabarbar obieramy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałeczki. Wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika przez około kwadrans często mieszając, do momentu aż rabarbar “rozpadnie się” i stworzy gęsty mus.
Gotowy mus owocowy wykładamy na podpieczony wcześniej spód.
Przygotowujemy piankę budyniową: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie wsypujemy kolejno proszek z jednego i drugiego opakowania budyniu, na końcu zaś wlewamy olej. Gotową piankę układamy na warstwie rabarbarowej.
Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez około 40 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje w promieniach wiosennego słońca 🙂
Praktyczny gadżet:
Powyższe ciasto bazuje na kruchym spodzie. Jeśli nie lubicie siekać ciasta nożem, wypróbujcie ten niepozorny gadżet – siekacz do ciasta kruchego. Wówczas siekanie pójdzie szybko i sprawnie.
Siekacz/ rozdrabniacz do ciasta kruchego można kupić TUTAJ.