Nic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że takie klimaty sprzyjają miłości.
Bazylia, oregano i wszelakie byliny rodem z prowansji kuszą swym aromatem, lecz my Polacy nie gęsi, swoje zielsko mamy! Mamy, choć nie zawsze je doceniamy. Natka pietruszki najczęściej ląduje w rosole jako dodatek kolorystyczny, zaś koperkiem ozdabiamy szczyty pagórków z tłuczonych ziemniaków.
Proponuję dziś romans polskiego zielska z egzotycznymi krewetkami, ukryty w gniazdkach spaghetti. Spróbujcie sami, jak smakuje to gorące uczucie i popatrzcie, co się z niego narodziło.
“MIŁOSNE GNIAZDKA” – SPAGHETTI Z PIETRUSZKOWO-KOPERKOWYM PESTO
Składniki (dla 2 osób):
150 g makaronu spaghetti
40 g natki zieonej pietruszki
10 g świeżego koperku
30 g migdałów blanszowanych, bez skórki
20 g tartego parmezanu
8 szt krewetek
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
papryka ostra w proszku
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pietruszkę z koperkiem dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski, dosypujemy migdały i miksujemy blenderem na drobniutkie kawałki. Następnie wsypujemy parmezan i dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy. Gotowe pesto mieszamy dokładnie z nitkami spaghetti.
Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy wraz z ząbkiem czosnku. Wrzucamy rozmrożone wcześniej krewetki i smażymy krótko z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy papryką.
Na talerzu formujemy dwa niewielkie gniazdka z makaronu (najlepiej to zrobić, owijając makaron wokół widelca i przenosząc tak zwiniętą porcję na talerz). Na wierzchu każdego gniazdka kładziemy dwie krewetki, układając je w kształt serca.