Włoska zupa minestrone to w moim odczuciu jedno z najweselszych i najpiękniejszych dań. Przyciąga zapachem i mnóstwem kolorów, nie sposób jej się oprzeć! Jej niewątpliwym plusem jest to, że mimo ogromnej ilości warzyw w niej zawartych jest bardzo chętnie jedzona przez dzieci. Maluchy jak wiadomo uwielbiają wszystko, co kolorowe, a talerz minestrone to eksplozja barw. Jest więc niemal pewne, że chociaż spróbują i wtedy sukces murowany, bo już po pierwszej łyżce będą sięgać po kolejne. Minestrone jest lekko słodkawa w smaku, a warzywa są miękkie, więc w trakcie jedzenia nie trzeba zbytnio się trudzić (co bywa skuteczną przeszkodą w przypadku wielu innych dań).
Klasyczna minestrone to zupa jarska. Jednak stanowi ona świetną bazę do przemycenia dzieciom właśnie mięsa. By czas przygotowania zupy skrócić do minimum, można zamiast surowego mięsa użyć dobrej jakości wędliny w kawałku. Ja użyłam pieczonego schabu z Sokołowa, z serii Naturrino. Taki schab jest szary, a nie różowy właśnie dlatego, że przygotowany jest w sposób naturalny. Kolor wędlin jest dobrym kluczem na ocenienie ich jakości: im bardziej “brzydki” i szarobury, tym większa pewność, że mięso było przygotowane w sposób tradycyjny. Warto też wyrobić sobie nawyk czytania etykiet, choćby tylko po to, by ocenić poziom mięsa w mięsie, bo z tym naprawdę bywa różnie, jeśli chodzi o wędliny.
Przygotowując minestrone możemy dobrać sobie takie warzywa, jakie lubimy najbardziej. Zapraszam Was na pyszną zupę, która u nas na stole pojawia się często właśnie jesienią, ze względu na dostępność wielu rodzajów świeżych warzyw.
MINESTRONE Z PIECZONYM SCHABEM
Składniki:
1 mała cebula
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 kalarepa
1/4 świeżej dyni (niewielkiej)
3 pomidory
1 kabaczek (użyłam żółtego)
1/2 małego selera
1 ząbek czosnku
puszka czerwonej fasoli
300 g pieczonego schabu
1 łyżka tartego parmezanu
garść posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz i sól do smaku
ok. 1 litr wody
Wykonanie:
Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion ze środka i kroimy w kostkę. Cebulę, dynię, kabaczek, kalarepę, selera, marchewkę i paprykę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę i wrzucamy najpierw cebulę, czosnek (można przecisnąć przez praskę zamiast siekania) a dalej pozostałe pokrojone warzywa. Podsmażamy 5-7 minut, po czym zalewamy wodą i czekamy, aż się zagotuje. Dodajemy fasolkę z puszki, parmezan i schab pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Praktyczny gadżet:
Jeśli mamy mało czasu i chcemy szybko posiekać warzywa, możemy użyć ręcznego siekacza do warzyw. Ten niepozorny pomocnik znacznie usprawnia proces krojenia i tym samym czas na przygotowanie np. zupy minestrone zmniejsza się do minimum. Oszczędzimy też palce przed skaleczeniem.