Bezy bez jajek to idealne rozwiązanie dla osób, które są uczulone na białko jaja kurzego oraz dla tych, którzy są na diecie wegańskiej. Ciągle niewiele osób wie o tym, że tak samo jak kurze białko ubija się..woda z ciecierzycy z puszki. Tak, to nie żart. Podczas ubijania, a potem pieczenia woda ta zachowuje się identycznie jak białko. To jest naprawdę niesamowite! Oto dowód 🙂
MINI BEZY BEZ JAJEK:
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (sama woda z puszki)
220 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
kilka kropel esencji waniliowej
barwniki spożywcze
Wykonanie:
Wodę z puszki przelewamy do misy miksera. Ubijamy tak, jak białka. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo cukru. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i esencję waniliową. Następnie dzielimy powstałą pianę na kilka części i do każdej dodajemy innego barwnika.
Nagrzewamy piekarnik do 130 C stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskamy na blachę małe beziki. Pieczemy, a właściwie suszymy beziki co najmniej 2 godziny – do momentu, aż będą twarde.
Przechowujemy w suchym i zamkniętym pudełku lub w słoiku.
Praktyczny gadżet:
Niedawno natknęłam się na ten uroczy zestaw w stylu retro do wypieku bez. W metalowym pudełku znajdziemy: płócienny rękaw cukierniczy, dwie ozdobne tylki do wyciskania ozdobnych bez oraz książeczka z przepisami.
Akcesoria do pieczenia bez w zestawie retro można kupić TUTAJ.