Efektowna przekąska może powstać nawet z pospolitych składników. Świeże ogórki nie muszą kojarzyć nam się tylko z mizerią czy dodatkiem do sałatki. Dzięki swojemu kształtowi można z nich wykonać również apetyczne “pojemniczki” na pastę, w połączeniu z którą świetnie smakują i bardzo efektownie wyglądają. Oto pomysł na to, jak zachwycić gości na przyjęciu 🙂
MISECZKI Z OGÓRKA Z PASTĄ RYBNĄ
(przepis na około 8-10 sztuk)
Składniki:
2 długie ogórki zielone, ze skórką
100 g szprotów w sosie pomidorowym
100 g serka śmietankowego kanapkowego
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka pokrojonej drobno zielonej cebulki
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na ok. 4-centymetrowe kawałki. Stawiamy na desce i wybieramy miąższ łyżeczką do melona tak, aby pozostało wgłębienie do ¾ wysokości ogórka. Miąższ przekładamy do miseczki i solimy, by szybciej pozbyć się zawartej w nim wody. Po upływie około kwadransa dcedzamy i drobno siekamy. Do osobnej miski wkładamy szprotki i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy ok. 80 gr serka, posiekaną zieleninkę, miąższ ogórkowy i sok z cytryny. Wszystko mieszamy widelcem, by składniki się połączyły. Gotową pastą rybną napełniamy ogórkowe miseczki. Na szczycie każdej kładziemy serową kulkę, którą tworzymy z pozostałej ilości serka. Podajemy schłodzone, najlepiej z razowym pieczywem.