Ciężki, wilgotny, czekoladowy piernik z kaszy jaglanej. Nie zawiera cukru. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂
Moje dzieci bardzo lubią pierniki i pierniczki. Ten piernik z jaglanki spotkał się ze szczególnym zachwytem: korzenny i wilgotny, przepełniony suszonymi śliwkami i przełożony powidłem w smaku niczym nie ustępuje klasycznym piernikom. Coś czuję, że to ciasto będzie gwiazdą na naszym tegorocznym świątecznym stole 🙂
ŚLIWKOWY PIERNIK Z KASZY JAGLANEJ
(przepis na tortownicę o średnicy 20 cm)
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
100 g daktyli
szczypta soli
¾ szkl. gorzkiego kakao do wypieków
2 jajka
4-5 łyżek oleju roślinnego
½ szkl.mleka
½ szkl. miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
200 g suszonych śliwek
2-3 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie:
Kaszę gotujemy wraz z daktylami w 2 szklankach wody, z dotatkiem szczypty soli. Kiedy kasza zmięknie i całkowicie wchłonie wodę, zdejmujemy z palnika i studzimy.
Suszone śliwki kroimy na drobniejsze kawałki.
Wystudzoną masę jaglaną przekładamy do większej miski, dodajemy resztę składników(poza suszonymi śliwkami) i dokładnie blendujemy, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodajemy kawałki śliwek, mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni. Czas pieczenia to ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy. Kiedy będzie już całkowicie zimne, przekrawamy je na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłem, przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
[FM_form id=”7″]