Mus z jabłek i gruszek uwielbiam za to, że daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Jest odpowiedni nawet dla niemowląt, choć uwielbiają go też nastolatki i dorośli 🙂 Mus pozwala na stworzenie wielu smacznych śniadań przy niewielkim wysiłku. Jeden mus – wiele pomysłów na pyszne dania!
Ten pyszny mus kojarzy się nam z jedzeniem dla niemowląt. Bywa, że rodzice maluszków kupują takie musy w słoiczkach, myśląc, że nie daliby rady samodzielnie przygotować takiego dania. W tym wpisie chcę Wam udowodnić, że przygotowanie musu ani nie jest trudne, ani nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności! W dodatku nie jest też czasochłonne.
Jak zrobić mus jabłkowy
Przepis na mus jabłkowy jest bardzo prosty. Do wykonania podstawowej wersji musu potrzebujemy tak naprawdę samych jabłek. Wystarczy je obrać, pokroić i udusić w rondelku, z niewielką ilością wody. Zajmuje to mniej więcej 20-30 minut, w zależności od tego, jaki gatunek jabłek wykorzystujemy. Gdy jabłka zmiękną, wystarczy je zmiksować na gładko i mus gotowy! W ten sposób robi się mus z jabłek dla niemowląt, ale też i dla starszaków – wszak nie zawiera on ani grama cukru! Można śmiało podawać go dzieciom na deser.
Mus z gruszek i jabłek bez cukru
W tym wpisie chcę Wam zaproponować mus z jabłek, ale wzbogacony o gruszki oraz sok z cytryny. Będzie on ciekawszy i bardziej wyrazisty. Gruszki dodadzą musowi słodyczy, więc nie ma konieczności dosładzania, a cytryna podkręci kwaśny smak. Gdy mieszają się smaki słodki i kwaśny, to moje kubki smakowe szaleją ze szczęścia 😉 Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu taka kompozycja smakowa.
[FM_form id=”9″]
Mus z jabłek do słoików
Tak przygotowany mus można przełożyć do słoików i zapasteryzować. W tym celu wystarczy napełnić wyparzone słoiki do pełna musem (ale trzeba zostawić około 2 cm powietrza) i zakręcić. Pasteryzację można przeprowadzić w dwóch wariantach: w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą. Ja najcześciej pasteryzuję w garnku. Na dno dużego garnka wkładam ściereczkę, następnie wkładam słoiki z musem i zalewam wodą, mniej więcej do połowy wysokości słoików. Gotuję pod przykryciem przez kwadrans, po czym wyjmuję słoiki i stawiam do góry dnem. W ten sposób się studzą. Po pasteryzacji wieczka powinny być wklęsłe.
Do czego wykorzystać mus z jabłek i gruszek?
Lubię mus z gruszek i jabłek przede wszystkim dlatego, że stwarza on wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. W codziennym życiu, gdy nie mamy głowy do wymyślania coraz to nowych dań na śniadanie, taki mus jest wybawieniem. Możemy go dodać do wielu potraw i w ten sposób odkrywać je na nowo. Mus z jabłek i gruszek można użyć w następujących daniach:
- owsianka
- kasza manna
- naleśniki
- pankejki
- budyń jaglany
- płatki ryżowe na mleku
- lody domowe
- kisiel
To tylko przykładowa lista. Możecie użyć go też do innych dań albo po prostu zjeść łyżeczką, na deser 🙂
MUS Z JABŁEK I GRUSZEK – PRZEPIS
(przepis na około 1 litr musu)
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jabłka i gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do rondelka, wlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy na niewielkiej mocy palnika przez 20-30 minut, aż owoce całkowicie zmiękną.
Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładki mus. Gotowe! 🙂
[FM_form id=”3″]