W naszym domu nie zawsze gotujemy dietetycznie, czasami pozwalamy sobie na chwile rozpusty 😉 Dlaczego? Bo jedzenie to przede wszystkim przyjemność! Delektowanie się smakiem i szukanie tych, które najbardziej nam pasują to umiejętności, w które chciałabym wyposażyć moje dzieci. Poniższa wariacja na temat naleśników pokazuje, że na świecie istnieją nie tylko naleśniki z dżemem. Można je zjeść w wersji wytrawnej, zapiekane, podane na ciepło albo na zimno.. Mnóstwo możliwości!
Jeśli mamy w domu niejadka, to najskuteczniejszą metodą na rozszerzenie jego “repertuaru” przy stole jest wychodzenie od tego dania, które dziecko lubi najbardziej. Jeśli maluch zaakceptuje nieznaczne modyfikacje składników w jego ulubionym daniu, to jest duża szansa że z czasem powoli otworzy się też na próbowanie innych dań. Jeśli szukacie praktycznych porad, jak przełamać u dzieci niechęć do jedzenia, to zajrzyjcie koniecznie do książki “Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo” – na kartach tej książki znajdziecie podpowiedzi specjalistów, jak się ratować w trudnych momentach.
Odrobina inwencji twórczej i szczypty szaleństwa są wskazane w kuchni, zwłaszcza jeśli gotujemy dla dzieci 🙂
KROKIETY Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE W BESZAMELU
Składniki:
na naleśniki:
800 ml mleka
400 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
ew. odrobina wody mineralnej gazowanej
kilka kropli oleju do smażenia
na farsz:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku
na sos:
250 g masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
100 g Parmezanu w płatkach
Wykonanie:
Mleko, jajko, sól i mąkę mieszamy w misce na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mineralnej wody gazowanej. Smażymy naleśniki, skrapiając uprzednio patelnię oliwą.
Pieczarki dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, a kiedy już się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i ew. odrobiną pieprzu.
Naleśniki nadziewamy pieczarkowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos: rozgrzewamy masło w rondelku, wsypujemy mąkę i podsmażamy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy zimne mleko i energicznie mieszamy rózgą/trzepaczką, by nie pojawiły się grudki. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Gotowym sosem polewamy naleśniki w naczyniu, na końcu posypujemy płatkami Parmezanu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i zapiekamy przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie zapieczony na złoty kolor.