W prostocie siła! Od zawsze podziwiam dania, które są nieskomplikowane w wykonaniu, a zachwycają swoim smakiem. Naleśniki z twarożkiem i truskawkami to danie zakrawające o banał, a może nawet i kicz. Jednak kiedy weźmiesz kęs do ust masz wrażenie, jakbyś się gościł na królewskim dworze. O to właśnie sekret tych prostych, kulinarnych banałów 🙂
Kto pamięta takie danie z dzieciństwa? W mojej pamięci wszystko to, co zawierało świeże truskawki smakowało po królewsku.
To, co zwyczajne jest z nami częściej, niż to, co wykwintne. Towarzyszenie nam w tej szarej codzienności i ubarwianie jej przyjemnymi akcentami smakowymi zasługuje na uznanie. Dlatego w pełni doceniam niezwykłość tego dania i dzielę się nim z Wami dumnie, choć z pewnością też je znacie i lubicie 🙂
Nie przedłużając, zapraszam na naleśnikową ucztę!
NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
na ciasto naleśnikowe:
700 ml mleka
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
oliwa
na polewę truskawkową:
około 300 g truskawek
1 duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 390 g)
1-2 łyżeczki miodu (ew. cukru)
oraz:
300-400 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Mleko, jajko, mąkę oraz sól i cukier wlewamy do miski i dokładnie mieszamy, by powstało jednolite ciasto naleśnikowe.
Na płaskiej patelni rozgrzewamy dwie-trzy krople oliwy. Możemy też posmarować ją oliwą, np. przy pomocy takiego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta przy pomocy chochelki i jednocześnie rozprowadzamy ciasto po powierzchni patelni. Smażymy minutę, następnie przewracamy na drugą stronę. Zdejmujemy i smażymy kolejnego naleśnika w podobny sposób. Z podanej porcji powinno nam wyjść około 25 sztuk, ale wszystko zależy od wielkości patelni.
W osobnej miseczce mieszamy twarożek z cukrem. Gotowe naleśniki nadziewamy twarożkiem, zawijamy.
Do blendera wlewamy jogurt, miód lub cukier oraz truskawki. Miksujemy na jednolitą polewę.
Gotowe naleśniki podajemy z polewą oraz świeżymi truskawkami. Smacznego 🙂