Właściwie nigdy wcześniej nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona w całości daniom z tą przyprawą i postanowiłam spróbować. Jestem pod wrażeniem, jak aromatyczna jest kuchnia przyprawiona szafranem! Szafran kojarzył mi się głównie jako przyprawa do ciast. Dziś jednak sprobowałam dania z makaronem, kapustą i właśnie szafranem – pycha! Składniki świetnie ze sobą współgrają, a danie robi się dość szybko. Polecam każdemu, kto chciałby poznać wytrawny smak szafranu.
Do podśpiewywania w trakcie gotowania świetnie wpasuje się najbardziej szafranowa wokalistka w Polsce 🙂
Szafran jest najdroższą wagowo przyprawą świata, dlatego sprzedaje się go w bardzo niewielkich ilościach. Ja kupiłam opakowanie szafranu o wadze 0.12 gramów i w całości użyłam do przygotowania tego dania.
PENNE Z KAPUSTĄ I SZAFRANEM
(dla 4 osób)
Składniki:
400 g makaronu penne (może być też inny kształt)
300 g białej kapusty
200 g ulubionej kiełbasy (ja używam drobiowych kabanosów)
1 niewielka cebula
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 torebeczka szafranu (ok. 0.12 gram)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2-3 garście startego sera pecorino do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kapustę kroimy w bardzo cienkie słupki, cebulę w piórka a kiełbasę w drobne kawałki (plasterki lub kostkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i kiełbasę, podsmażamy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy kapustę, wlewamy pół szklanki wody i dalej podsmażamy około 15 minut, do momentu kiedy kapusta będzie miękka, ale chrupka. Jeśli kapusta będzie przywierać, należy dolać więcej wody. Zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (al dente).
W miseczce mieszamy śmietanę z szafranem i delikatnie mieszamy z zawartością patelni. Na koniec wsypujemy makaron i mieszamy z powstałym sosem. Podajemy od razu, opcjonalnie posypując serem pecorino.
Moje inspiracje:
Przepis pochodzi z broszurki “Zafferano 3 cuochi. Tutte le sfumature del giallo”.