Dzisiaj będziemy zajadać pieczone ziemniaczki 🙂
Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów, a na niebie gwiazdy..Wino chłodzone w jeziorze, niezbyt dobrze nastrojona gitara i śpiewy do białego rana.. Ech, rozmarzyłam się..
Co prawda nie zdecydowałam się na to, by rozpalić w kuchni ognisko, jednak ziemniaczki, które upiekłam, smakują identycznie jak te wyjęte prosto z gasnącego żaru. Na dodatek ich chrupiąca skórka kryje w sobie skarby, których w ognisku nie uświadczymy. Przede wszystkim zaś prezentują się bardzo smakowicie i będą dumą każdego wielkanocnego obiadu. Świetnie sprawdzą się jako wykwintny dodatek do pieczonego mięsa, lub jako osobna przekąska. Z resztą – zobaczcie sami:)
PIECZONE ZIEMNIACZKI Z JAJKIEM
(przepis na 6 sztuk)
Składniki:
6 dużych ziemniaków
6 jajek
ok. 70-100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
ok. 70-100 g tartego sera żółtego o zdecydowanym smaku
3 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
garść tartego Parmezanu
kolorowy pieprz do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki wraz ze skórką szorujemy pod bieżącą wodą, suszymy. Układamy na blasze i pieczemy w temp. 200 C stopni przez około godzinę (można sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie).
Po upieczeniu studzimy. Każdemu ziemniaczkowi ścinamy “czapeczkę” (cienki plaster z górnej części) i wydrążamy łyżką środek. W ten sposób otrzymujemy ziemniaczane łódeczki. Do każdej z nich wkładamy: odrobinę sera, boczku, połówkę pomidorka koktajlowego. Na wierzch wbijamy jajko (pewnie trochę się nam rozleje, ale nie będziemy się tym przejmować). Posypujmy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na ok. 15 minut (jeśli chcemy mieć dobrze ścięte żółtko, pieczemy parę minut dłużej). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pieprzem i natychmiast podajemy.
Pomysł podpatrzyłam tutaj.
Praktyczny gadżet:
Tarka do Parmezanu wcale nie musi być nudna! Te urocze młynki wyglądają jak klasyczne przyprawniki, ale służą właśnie do rozdrabniania serów, m.in. Parmezanu. Są niezwykle proste i wygodne w użyciu, a przy tym pięknie się prezentują na stole. Do wyboru, do koloru 🙂
Młynki do sera AdHoc Pisa można kupić TUTAJ:.
Takie pieczone ziemniaki przygotuje na te swieta wielkanocne a jako ze mam przepiorcze jajka te uzyje.
Przepiórcze będą jeszcze lepsze! Świetny pomysł 🙂 Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂
[…] EXTRAVielkanoc – pieczone ziemniaczki z jajkiem […]
Twoje ziemniaczki też pyszne:) Wpadłam z rewizytą. Pozdrawiam serdecznie:-))
Zrobie je! wyglądają straaaasznie smakowicie! Napewno wszystkim się spodobają i zasmakują 🙂 Pozdrawiam.
Cieszę się, że Wam się spodobały! Koniecznie spróbujcie, bo są tego warte:)
podkradam!!!!!!!!!!!! 🙂
na zdrowie 😉
dzieki za wielkanocna inspiracje 🙂