Obiad dla dzieci Pizze Przekąski

Pizza choinka

Nasze kuchenne zabawy powoli zaczynają się kręcić wokół tematu Świąt Bożego Narodzenia, które przecież zbliżają się wielkimi krokami. Lubię ten przedświąteczny czas, gdy czuć w powietrzu narastającą gorączkę dopadającą każdego, dla kogo ten czas jest wyjątkowy. Plany kulinarne przeplatają się z rozmyślaniami nad tym, co komu podarować i generalnie jak sprawić, by ten nadchodzący wspólny czas był niezapomniany.

Zabawę świątecznymi motywami rozpoczynam w tym roku od choinki. W naszym domu wszyscy kochamy pizzę, więc każda jej wariacja jest przyjmowana z entuzjazmem. Kiedy więc natknęłam się w sieci na zdjęcie pizzy-choinki to wiedziałam, że musimy i my upiec swoją! Ta nietypowa “przemiana” pizzy w wyczekiwane od dawna świąteczne drzewko okazała się  strzałem w dziesiątkę. Jest nie tylko efektowna, ale też bardzo smaczna! W dodatku przepis jest na tyle prosty, że z powodzeniem można przygotować to danie wspólnie z dziećmi. Pyszna zabawa gwarantowana 🙂

 

PIZZA CHOINKA

Składniki:

Pizza Bianca, bez dodatków (przepis tutaj)

1 brokuł

1 kulka sera mozzarella

2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego

 

Wykonanie:

Upieczoną i wystudzoną pizzę kroimy w trójkąty. Różyczki brokuła gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

Trójkąt z pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na wierzchu kawałeczki brokuła. Mozzarelle kroimy drobno, a z jednego plastra wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na czubku naszej “choinki”. Pozostałe kawałeczki mozzarelli umieszczamy między kawałkami brokuła. Tak przygotowaną pizzę możemy podać od razu na stół lub zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C stopni (wtedy jednak kształt gwiazdka troszkę się rozpuści).

Pizza smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe