Nasze kuchenne zabawy powoli zaczynają się kręcić wokół tematu Świąt Bożego Narodzenia, które przecież zbliżają się wielkimi krokami. Lubię ten przedświąteczny czas, gdy czuć w powietrzu narastającą gorączkę dopadającą każdego, dla kogo ten czas jest wyjątkowy. Plany kulinarne przeplatają się z rozmyślaniami nad tym, co komu podarować i generalnie jak sprawić, by ten nadchodzący wspólny czas był niezapomniany.
Zabawę świątecznymi motywami rozpoczynam w tym roku od choinki. W naszym domu wszyscy kochamy pizzę, więc każda jej wariacja jest przyjmowana z entuzjazmem. Kiedy więc natknęłam się w sieci na zdjęcie pizzy-choinki to wiedziałam, że musimy i my upiec swoją! Ta nietypowa “przemiana” pizzy w wyczekiwane od dawna świąteczne drzewko okazała się strzałem w dziesiątkę. Jest nie tylko efektowna, ale też bardzo smaczna! W dodatku przepis jest na tyle prosty, że z powodzeniem można przygotować to danie wspólnie z dziećmi. Pyszna zabawa gwarantowana 🙂
PIZZA CHOINKA
Składniki:
Pizza Bianca, bez dodatków (przepis tutaj)
1 brokuł
1 kulka sera mozzarella
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Upieczoną i wystudzoną pizzę kroimy w trójkąty. Różyczki brokuła gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Trójkąt z pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na wierzchu kawałeczki brokuła. Mozzarelle kroimy drobno, a z jednego plastra wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy na czubku naszej “choinki”. Pozostałe kawałeczki mozzarelli umieszczamy między kawałkami brokuła. Tak przygotowaną pizzę możemy podać od razu na stół lub zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C stopni (wtedy jednak kształt gwiazdka troszkę się rozpuści).
Pizza smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.