Świąteczny obiad kojarzy nam się z daniem wyjątkowym, spektakularnym. Nie oznacza to jednak, że danie to musi być długo przygotowywane. Poznajcie przepis na soczyste polędwiczki, które przygotowuje się zaledwie w pół godziny.
To danie dla amatorów połączenia mięsa i owoców. Ja również należę do tego grona.
Polędwiczki z morelami śmiało mogą stanowić trzon świątecznego obiadu, zaś pani domu nie będzie musiała godzinami stać przy garach. Dodatkowo jest to danie dość lekkie, więc po wigilijnym obżarstwie – jak znalazł 🙂
POLĘDWICZKI ZAPIEKANE Z MORELAMI
Składniki:
2 niewielkie polędwiczki wieprzowe
80 gr musztardy francuskiej
120 gr dżemu morelowego
3 ząbki czosnku
1 puszka (400 gr) moreli w syropie
sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik ustawiamy na opcję grill i nagrzewamy do 240 C stopni.
Polędwiczki myjemy, nacieramy solą i pieprzem.
Musztardę mieszamy dokładnie z dżemem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Morele odcedzamy z zalewy.
Układamy polędwiczki w żaroodpornym naczyniu i dokładnie nacieramy je musztardą morelową. Odcedzone morele mieszamy z pozostałą ilością musztardy i układamy w naczyniu obok polędwiczek.
Całość zapiekamy około 15-20 minut ( czas regulujemy w zależności od grubości polędwiczek, jeśli są grubsze to pieczemy 5 minut dłużej).
Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło. Następnie kroimy w plastry (mięso powinno mieć kolor różowawy). Plastry mięsa podajemy razem z upieczonymi morelami.
Moje inspiracje:
Przepis pochodzi z Magazynu “Kuchnia” n.1 -2001 (wprowadziłam drobne modyfikacje w ilościach składników)