W czasie, kiedy rzadziej wychodzimy na zakupy, możemy podszkolić umiejętności pieczenia domowego chleba. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy mąka, drożdże, sól, naczynie żaroodporne i..odrobina chęci
Nie ma chyba piękniejszego zapachu w kuchni, niż ten, który rozchodzi się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb. Od razu niemal robimy się głodni
Warto wypróbować prosty przepis na chleb, by w święta cieszyć się takim unikatowym smakiem. Smak chleba upieczonego w domu jest wyjątkowy i nie da się go porównać z chlebem kupionym w sklepie.
Nie warto więc stać w kolejkach po pieczywo, lepiej ten czas przeznaczyć na przygotowanie własnego wypieku.
PROSTY CHLEB PSZENNY Z GARNKA
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 op. drożdży suchych (lub 14-15 g drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę i sól wsypujemy do miski.
Drożdże i cukier wsypujemy do wody i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. W przypadku użycia drożdży świeżych robimy rozczyn. Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką, a następnie ręką, do uzyskania jednolitego ciasta.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kuchenny blat na 12 godzin.
Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy w taki sposób: ciasto rozciągamy na boki, a następnie składamy do środka. Powtarzamy tę czynność kilka razy.
Formujemy kulę i odstawiamy na kwadrans, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240C stopni i podgrzewamy w nim okrągłe naczynie żaroodporne.
Ostrożnie wkładamy ciasto do naczynia, które jest już w piekarniku, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.
Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia i.. gotowe!
[FM_form id=”3″]