Chleb i Bułki

Prosty chleb pszenny z garnka, na drożdżach

W czasie, kiedy rzadziej wychodzimy na zakupy, możemy podszkolić umiejętności pieczenia domowego chleba. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy mąka, drożdże, sól, naczynie żaroodporne i..odrobina chęci 🙂

Nie ma chyba piękniejszego zapachu w kuchni, niż ten, który rozchodzi się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb. Od razu niemal robimy się głodni 🙂

Warto wypróbować prosty przepis na chleb, by w święta cieszyć się takim unikatowym smakiem. Smak chleba upieczonego w domu jest wyjątkowy i nie da się go porównać z chlebem kupionym w sklepie.

Nie warto więc stać w kolejkach po pieczywo, lepiej ten czas przeznaczyć na przygotowanie własnego wypieku.

PROSTY CHLEB PSZENNY Z GARNKA

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 op. drożdży suchych (lub 14-15 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę i sól wsypujemy do miski. 

Drożdże i cukier wsypujemy do wody i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. W przypadku użycia drożdży świeżych robimy rozczyn. Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką, a następnie ręką, do uzyskania jednolitego ciasta. 
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kuchenny blat na 12 godzin.
Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy w taki sposób: ciasto rozciągamy na boki, a następnie składamy do środka. Powtarzamy tę czynność kilka razy.
Formujemy kulę i odstawiamy na kwadrans, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 240C stopni i podgrzewamy w nim okrągłe naczynie żaroodporne.

Ostrożnie wkładamy ciasto do naczynia, które jest już w piekarniku, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.
Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia i.. gotowe!

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]