Droga Zimo, ogólnie to fajna jesteś, ale trochę za długo się u nas gościsz. Udaj się na słuszny odpoczynek, bo ja mam już dość tej chlapy i ślizgawicy na chodnikach. How long, how long will I slide? 😉
Dziś w kuchni damy czadu i koloru! Wiosno przybywaj!
Założę się, że każdy z nas ma w kuchni jakiś fikuśny sprzęt AGD lub inny gadżet, który owszem – jest ładny, ale też dość zakurzony, bo praktycznie wcale nie używany. Ja odkryłam, że u mnie takim sprzętem był parowar. Któregoś dnia stanęłam z nim oko w oko i powiedziałam: wszystko w życiu ma swój czas, również użycie parowara! 😉 Teraz w mojej kuchni nadchodzi era parowara!
Podpowiadam, jak zrobić pierwszy krok do zakochania się w tym wdzięcznym sprzęcie. (My bardzo się polubiliśmy.. Jest taki ładny i wartościowy.. 😉 )Danie jest bardzo proste, smaczne i efektowne czyli takie, jak lubię. To taka nowoczesna wersja gołąbków 😉
PAPRYKI FASZEROWANE
Składniki:
8 niewielkich, czerwonych papryk (wybierajcie takie, które można postawić)
1 woreczek (100 gr) białego ryżu
½ kg mięsa mielonego z indyka (może być też inne mięso, ja preferuję indyka)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Papryki:
Odcinamy delikatnie górę papryki – tę z ogonkiem, odkładamy “kapelusik” na bok, oczyszczamy wnętrze z nasion, płuczemy. Przykrywamy kapelusikiem i odkładamy na talerz. Te czynności powtarzamy z każdą papryką.
Farsz:
Gotujemy ryż na pół twardo w osolonej wodzie, studzimy. Wkładamy do miski mięso, ostudzony ryż, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami i wyrabiamy farsz.
Wykończenie:
Nakładamy do każdej z papryk po łyżce farszu, przykrywamy i układamy w parowarze. Gotujemy 25 minut. Gotowe!
Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.
Nadziane damy w saunie: )