Sezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wprowadzić granaty na stałe do swej diety, bo naukowcy z Wielkiej Brytanii donoszą, że sok z granatów pomaga pozbyć się obwisłego brzucha, powstałego wskutek siedzącego trybu życia. Podobno szczególnie mocno podatni na działanie tych owoców są mężczyźni w średnim wieku, więc drogie panie! Odchudzajcie swych ukochanych granatem o wyjątkowej mocy rażenia! 😉
Jednym ze smaczniejszych sposobów podania tego owocu jest taka oto sałatka z soczewicy i ziaren granatu. Kolorowa, pyszna i chrupiąca, podnosi poziom energii do maximum. Niech jej spróbuje każdy, kto chce być porażony “granatowym” prądem 🙂
SAŁATKA Z SOCZEWICY I ZIAREN GRANATU
(dla 4 osób)
Składniki:
200 gr zielonej soczewicy, ugotowanej
1 owoc granatu
1 średnia soczysta marchewka
1 mała cebulka, najlepiej biała
2 pomidory
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Granat przekrawamy na pół i wybieramy ziarenka. Marchewkę i cbulkę kroimy w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i również kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do miski wsypujemy ugotowaną soczewicę, dodajemy resztę składników. Oliwę mieszamy z octem, polewamy sałatkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Moje inspiracje:
Przepis pochodzi z miesięcznika “Vero cucina”, nr. 12, 2013