Sernik chałwowy to bardzo oryginalny w smaku i zarazem pyszny wypiek. Swój smak zawdzięcza dodatkowi pasty sezamowej, która zamienia zwykły sernik w przysmak o smaku chałwy.
Smak chałwy kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak jadłam ten przysmak, zapakowany w egzotyczne, tureckie opakowanie.. ech, co to był za smak. Zupełnie inny, niż nasze, polskie słodycze.
Sernik z chałwą
Uwielbiam chałwę i serniki, dlatego prezentuję Wam już kolejny przepis (po serniku z chałwą i bakaliami), który łączy te dwa smaki. Inspirację znalazłam na blogu “Moje Wypieki”, lecz co-nieco przerobiłam i zmieniłam ilość składników, bo potrzebowałam dużej ilości sernika. Składniki są dobrane do formy o wymiarach 24 x 40 cm, czyli do dużej blachy.
Sernik robi się szybko, a jest bardzo efektowny. To dlatego, że po upieczeniu sernik wygląda na klasyczny, a po pierwszym kęsie zaskakuje nietypowym smakiem. Przepis wart wypróbowania!
SERNIK CHAŁWOWY Z PASTĄ SEZAMOWĄ TAHINI
(przepis na formę 24 x 40 cm)
Składniki:
na spód:
- 300 g ciastek zbożowych (użyłam ciastek w polewie czekoladowej)
- 100 g masła
na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 300 g pasty sezamowej Tahini
Wykonanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, mieszamy z miękkim masłem. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasteczka, lekko dociskając, by powstał równy spód. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i 10 minut podpiekamy spód, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Do misy miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajka, pastę Tahini, aromat waniliowy, śmietanę, cukier i mąkę. Ubijamy na niskich obrotach do momentu połączenia składników w jednolitą masę.
Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę (wierzch powinien być ścięty). Studzimy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.