Takiego filmu nie było, ale za to jest taki sernik 😉
Uwielbiam zabawy kolorem. Komponowanie, mieszanie i eksponowanie barw według konkretnego klucza potrafi być wymowne. Nie, nie doszukuję się metafizyki w sernikach 😉 Jednak lubię, kiedy w danej kompozycji wszystko ma sens, a poszczególne elementy do siebie pasują.
Wygląd sernika i jego kremowa konsystencja współgrają z ciekawym smakiem: intensywnie owocowym, połączonym ze słodko-kwaśnym smakiem twarogu.
To co, zagramy w kolory? 🙂
SERNIK TRZY KOLORY: FIOLETOWY
(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)
Składniki:
na biszkopt:
2 jajka
60 g cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki mąki pszennej
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy)
nasączenie biszkoptu:
sok z ½ cytryny
szklanka wody
1 łyżka cukru
na masę:
800 g twarogu sernikowego
250 g cukru
1 cukier waniliowy
sok z 1 cytryny
200 ml śmietany kremówki
8 łyżeczek żelatyny
150 g truskawek
150 g jagód
wykończenie:
ok. 100 g jagód leśnych
1 galaretka owocowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy żółtka oraz obie mąki, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tortownicę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 190 C stopni przez około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu nasączamy biszkopt sokiem z cytryny, wymieszanym z cukrem i wodą.
Masa:
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i ucieramy na puszystą masę. Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy i dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszając. Gotową masę dzielimy na 3 równe części (ważymy całość i dzielimy na 3).
Pierwszą część wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do stężenia (około pół godziny).
Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus, po czym przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Gotowy mus truskawkowy dodajemy do drugiej części masy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy na masę serową i znów wkładamy lodówki, by masa stężała.
Jagody rozdrabniamy podobnie jak truskawki na mus i przecieramy przez sitko. Dodajemy do trzeciej części masy, mieszamy. Wykładamy na stężałą masę truskawkową. Tortownicę wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny.
Na wierzchu sernika układamy jagody, zalewamy rozpuszczoną w wodzie galaretką i chłodzimy przez całą noc w lodówce.
Praktyczny gadżet:
Jeśli chcesz przygotować mus owocowy bez użycia blendera i sitka, możesz wykorzystać przecierak do żywności. Polecam Wam przecierak firmy Moha, który posiada m.in. stalowe nóżki pokryte antypoślizgową powłoką, dzięki którym możemy ustawić go nieruchomo bezpośrednio na garnku czy misce. W zestawie znajdziemy trzy wymienne dyski, które umożliwiają przygotowanie przecierów o różnej konsystencji.
Przecierak “Passe Vite” firmy Moha można kupić TUTAJ: