Na pewno każdy z Was ma swój ulubiony sernik. Ja bardzo lubię sernik z bakaliami, jednak nie przepadam, kiedy są zamoczone w masie serowej. Lubię chrupkie orzeszki 🙂 Dlatego dziś proponuję Wam taki właśnie sernik z bakaliami na wierzchu.
Ze wszystkich bakalii najbardziej lubię orzechy nerkowca. Lubię też chałwę. Dlatego w moim serniku użyłam mieszanki orzechów z przewagą nerkowców, a do masy serowej dodałam chałwę. Możecie jednak stworzyć dowolną kompozycję ulubionych bakalii i ułożyć na wierzchu sernika.
SERNIK BAKALIOWY
Składniki:
250 g ciastek digestive
100 g miękkiego masła
600 g twarogu
4 jajka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
kilka kropel esencji waniliowej
200 g chałwy
200 g bakalii
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Ciasteczka rozgniatamy na piasek, mieszamy z miękkim masłem i wykładamy na kwadratową formę, pokrytą papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy dnem od szklanki. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Do drugiej miski wkładamy twaróg, dodajemy żółtka, cukier, budyń, esencję waniliową, miksujemy na gładką masę. Dodajemy chałwę pokrojoną na drobne kawałki, mieszamy. Na koniec łączymy masę z ubitą pianą z białek i delikatnie mieszamy, aby powstała jednolita, puszysta masa serowa. Przekładamy na podpieczony spód ciasteczkowy i pieczemy w 170 stopniach przez godzinę.
Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Śmietankę kremówkę przelewamy do miseczki, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewamy (np. w mikrofalówce), następnie intensywnie mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładka polewa czekoladowa. Smarujemy nią wierzch sernika. Następnie układamy na wierzchu bakalie.
[FM_form id=”8″]