Sernik z brzoskwiniami

Ten sernik powstał w momencie, gdy chciałam upiec lekką wersję sernika z brzoskwiniami bez bezy i innych fikuśnych dodatków. Po prostu ser i brzoskwinie – duet doskonały. Oto, co powstało na skutek moich eksperymentów: pyszna kostka sernika z soczystymi owocami w środku.

Lubię serniki z prawdziwego zdarzenia: takie, w których wyraźnie czuć twaróg. Jednak nie lubię ciężkich i „przekombinowanych”. Ten, który właśnie Wam prezentuję, jest właśnie odzwierciedleniem moich sernikowych upodobań: wilgotny ser, przełamany brzoskwiniową nutą, na ciasteczkowym spodzie. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba 🙂

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Przepis na blachę kwadratową 24×24 cm lub na tortownicę o średnicy 24cm

Składniki:
na spód:
150 g ciastek zbożowych
80 g miękkiego masła

na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki (100 ml) śmietanki kremówki 30%
100 g mąki ziemniaczanej
300 g brzoskwiń z puszki

Wykonanie:

Ciasteczka rozkruszamy na drobny piasek. Mieszamy z masłem i rozprowadzamy równomiernie na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 C stopni przez 10 minut, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Moc piekarnika zmniejszamy do 170 C.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Do misy miksera wkładamy składniki na masę serową: twaróg, jajka, cukier i kremówkę. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na końcu, cały czas ubijając, dosypujemy stopniowo mąkę ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser i wsypujemy pokrojone brzoskwinie. Całość ostrożnie mieszamy łyżką.

Masę przekładamy na spód i pieczemy w temp. 170 C stopni przez godzinę.

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

Chcę zapisać się do newslettera, a co za tym idzie wyrażam zgodę na przesyłanie na mój adres e-mail informacji o najnowszych wpisach ze strony wiszniowka.pl

Dodaj komentarz