Na mojej wyjątkowej plaży piasek jest słodki i nietypowy, bo ..z bułki tartej 🙂

 

Maja przepada za tą wersją kaszki manny: wylizuje garnki, pucharki, oblizuje łyżeczki i krzyczy: mamo, jeszcze!!! Przyznaję, gruszka w takim wydaniu smakuje doskonale 🙂

Na przepis karmelizowanej bułki tartej natrafiłam kiedyś, przeglądając stare wycinki z kulinarnych gazet. Przypomniał mi się, kiedy myślałam o słonecznym dodatku do mojego gruszkowego deseru. No bo cóż lepiej zagra rolę piasku, jak nie bułka tarta? 🙂

Zapraszam na finał mojego słonecznego menu w akcji “Rezydencje dla gotujących artystów”:

Oto gruszkowy deser z kaszką manną i karmelizowaną bułką tartą.

IMG_0175

 

SŁONECZNA PLAŻA”

czyli gruszkowy deser z kaszką manną i karmelizowaną bułką tartą

 Składniki:

(przepis na 4 porcje):

kaszka manna:

300 ml mleka, zimnego

100 ml śmietanki kremówki

40 gr cukru

60 gr kaszki manny

1 laska wanilii

sok z ½ cytryny

 

przygotowanie gruszek:

500 gr świeżych gruszek

1 łyżka przyprawy korzennej

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka cukru

5 goździków

 

dekoracja:

4 łyżeczki płynnego miodu

30 gr bułki tartej

30 gr brązowego cukru

 

Wykonanie:

W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik i karmelizujemy bułkę:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy na nią bułkę tartą wymieszaną z cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na 20-25 minut, mieszając średnio co 5 minut. Bułka ma nabrać brązowego koloru. Trzeba uważać, żeby się zbyt mocno nie przypiekła.

Kiedy bułka się karmelizuje, nastawiamy wywar gruszkowy: do garnuszka wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy przyprawy: cynamon, goździki, przyprawę korzenną i cukier. Gruszki obieramy i kroimy na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Gotujemy w wywarze do miękkości przez około 10 minut.

Do drugiego garnka wlewamy zimne mleko, śmietankę, wsypujemy cukier i kaszkę, dodajemy ziarna z laski wanilii. Ustawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy ciągle mieszając, aż się zagotuje i zgęstnieje.

Kaszkę przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane gruszki i sok z cytryny. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do pucharków. Na wierzch każdej porcji wlewamy po łyżeczce miodu i posypujemy karmelizowaną bułką tartą.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

 IMG_0199

Bułka tarta przed karmelizacją..

IMG_0171

..i po karmelizacji 🙂

IMG_0204