To siedziało we mnie od dawna, nie ujawniając się tak od razu. Od czasu do czasu dawało o sobie znać, ale niezbyt intensywnie. Przyszedł jednak moment szczerości i już nie mogłam dłużej tego tłumić w sobie: kocham gary! Szczególnie intensywnie serce mi bije, kiedy zbliżam się do piekarnika. Z nim to kojarzą mi się wszelkie ziemskie słodycze 😉
Moją miłość uczczę dzisiaj babeczkami, które zwizualizowały się w mej głowie podczas rozmyślań o tym, jak mi dobrze w kuchni 😉 Tym razem będzie na słono, w ramach nabrania oddechu po walentynkowych słodkościach.
UCZUCIOWE TARTALETKI *
czyli TARTALETKI Z KREWETKAMI I NADZIENIEM SEROWO-ZIOŁOWYM:
Przepis na 6 sztuk:
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
130 g masła
1 jajko
2-3 łyżki wody
Nadzienie:
200 gr serka śmietankowego kanapkowego
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego, świeżego koperku
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
Wykończenie:
12 dużych krewetek
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
ząbek czosnku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść. Gotowe wstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować (najlepiej przez folię spożywczą). Wycinać koła ciut większe od foremek. Nasmarowane masłem foremki wylepić ciastem, podziurkować widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 C stopni piekarnika na ok. 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić.
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać w miseczce, doprawić solą do smaku. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Przygotowujemy krewetki: posiekany czosnek podsmażamy na maśle z olejem, dodajemy krewetki i smażymy przez około 5-7 minut. Posypujemy papryką.
Do wystudzonych tarteletek nakładamy łyżkę twarożku, na nim układamy dwie krewetki, tworząc kształt serca.
* przepis ten zajął pierwsze miejsce w konkursie na “danie dla zakochanych” z cyklu przepis miesiąca, zorganizowanym przez “Poradnik Domowy” w lutym 2013 r.