Surówka z czerwonej kapusty wspaniale pasuje do dań typu: zdrowy fast food. Jest bardzo pożywnym składnikiem, z mnóstwem dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Zapraszam Was dziś na tortillę z surówką z czerwonej kapusty, która nasyci, odżywi i wzmocni nasze zdrowie.
Czerwona kapusta to warzywo, które nie jest tak popularne, jak na to zasługuje. Dlatego ja, w ramach akcji KALENDARZ SMAKÓW, mam zamiar docenić tę piękną główkę kapusty 🙂 W tym tygodniu głównym motywem przewodnim moich przepisów będzie właśnie kapusta. To warzywo zimowe, które w styczniu i lutym warto jeść. Serię rozpoczynam od przepisu na czerwoną kapustę, która jest królową wszystkich gatunków kapusty.
Czerwona kapusta – przepis na zdrowie
Swój purpurowy kolor kapusta czerwona zawdzięcza antocyjanom. Są to związki polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli w skrócie: pomagają zapobiegać rozwojowi komórek rakowych. Oprócz tego sprzyjają obniżeniu złego cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie i opóźniają procesy starzenia.
Dodatkowo, kapusta zarówno czerwona, jak i biała to bomby witaminowe! Liście kapusty to bogactwo m.in.: witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Warto dodać, że w czerwonej kapuście tych witamin jest więcej, niż w białej.
Surówka z kapusty czerwonej
Dziś chcę Wam zaproponować pomysł na szybki obiad z czerwoną kapustą. Wcale nie trzeba znać skomplikowanych przepisów ani długo jej gotować, by cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem i dobroczynnymi właściwościami. Surówkę z czerwonej kapusty robi się szybko i nie wymaga ona skomplikowanych składników ani umiejętności. Wystarczy poszatkować, wymieszać z jogutem i voila! Gotowe 🙂
Przedstawiam Wam przepis na tortillę w wersji zimowej. Oprócz surówki z kapusty czerwonej dodałam do niej także kiszonego ogórka, a zamiast mięsa zrobiłam falafela z ciecierzycy z puszki. Robi się go naprawdę szybko, więc nie jest to danie czasochłonne. Przepis na Falafela z ciecierzycy z puszki znajdziesz tutaj.
TORTILLE Z FALAFELEM I SURÓWKĄ Z KAPUSTY CZERWONEJ
(przepis na 5porcji)
Składniki:
- 5 placków tortilli
- 5 kotlecików falafel – przepis na falafela z ciecierzycy z puszki znajdziesz tutaj
- 5 łyżeczek hummusu
- 2-3 ogórki kiszone
na surówkę:
- ćwiartka czerwonej kapusty (ok. 400 g)
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (200 ml)
- 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy jogurt z cukrem. Dodajemy do kapusty, mieszamy.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki.
Placki tortilli podgrzewamy z obu stron na suchej patelni. Na każdym placku rozsmarowujemy po łyżce hummusu, nakładamy 2-3 łyżki surówki, 3-4 plasterki ogórka i po jednym falafelku, przekrojonym na pół. Zawijamy tortille, zaginając z jednej strony boki do środka i rolując.
Gotowe tortille podgrzewamy jeszcze raz na suchej patelni z obu stron.
Smacznego! 🙂
[FM_form id=”3″]