Moim najmilszym wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa są “kanapki królewskie”, czyli kanapki z..truskawkami, posypane cukrem. Wiele osób dziwi się, że można było coś takiego wymyślić 😉 Ja jednak z dumą pałaszuję takie kanapki. Z czasem opracowałam różne “wariacje na temat”. Oto jedna z nich, równie smaczna i bardzo aromatyczna.
TOSTY Z TRUSKAWKAMI BALSAMICO
(na 4 tosty)
Składniki:
4 kawałki chleba tostowego
7-8 truskawek
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 mała łyżeczka miodu
kilka listków świeżej bazylii
masło do posmarowania tostów
Wykonanie:
Chleb podpiekamy w tosterze na rumiano, po wystudzeniu smarujemy masłem.
Truskawki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Liście bazylii drobno rwiemy, dodajemy do truskawek. W osobnej misce mieszamy rózgą składniki sosu: ocet balsamiczny, oliwę i miód.
Gotowym sosem polewamy truskawki, dokładnie mieszamy. Podajemy na tostach.