Dania mięsne Obiad dla dzieci Przepisy

Udziec z indyka duszony z warzywami

Udziec z indyka – lekkie i bardzo smaczne mięso, które może z powodzeniem wystąpić w roli głównej na uroczystym obiedzie. W dodatku jego smak jest lubiany również przez dzieci, zwłaszcza jeśli przyrządzimy je w tak delikatny sposób. Jeśli więc szukacie pomysłu na świąteczne danie główne, które będzie smakowało wszystkim członkom rodziny, to przepis na udziec z indyka duszony z warzywami może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Udziec z indyka dla dzieci

Indyk najczęściej ląduje na naszych polskich stołach w formie kotletów lub pieczeni z piersi, popularny jest też pasztet z indyka. Jednak według mnie najsmaczniejsza forma podania tego mięsa to właśnie pieczeń z udźca indyka. Jeśli chcemy przygotować danie nieco bardziej dietetyczne i lekkostrawne, wtedy warto przygotować udziec z indyka duszony, w towarzystwie warzyw. Takie danie szczególnie polecam dzieciom, które lubią bardzo miękkie mięso. Przygotowany w ten sposób udziec z indyka jest tak delikatny,  że nie wymaga intensywnego gryzienia. Dlatego delikatne mięso z indyka ma szansę wejść na stałe do rodzinnego jadłospisu, będąc źródłem chudego białka.

Udziec z indyka na uroczysty obiad

W mojej ocenie trudno o łatwiejszy przepis na spektakularnie dobre danie mięsne, jakim jest duszony udziec z indyka. Mięso przygotowane w ten sposób smakuje wykwintnie, dlatego ja często podaję udziec z indyka na uroczysty obiad. Ten przepis jest dla mnie gwarancją sukcesu.

Jeśli szukasz przepisów na świąteczne danie mięsne, które będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom, polecam Twojej uwadze również mój przepis na pieczeń rzymską z indyka. Również jest miękka, soczysta i bardzo smaczna.

Jeśli zamiast udźca preferujesz pierś z indyka, polecam Ci mój przepis na pieczeń z piersi indyka. Zawarłam w nim wskazówki, jak upiec pierś z indyka, by nie była sucha.

Sposób przygotowania udźca z indyka

Delikatne mięso z indyka jest moim ulubionym rodzajem mięsa. Przygotowuję z niego najsmaczniejsze przepisy ze wszystkich mięsnych potraw w moim domu. Sposób przygotowania udźca z indyka można urozmaicić. Gdy mam ochotę na zmianę, wówczas piekę udziec w marynacie miodowej. To prosta i efektowna marynata do udźca z indyka, ale o tym napiszę więcej w kolejnym przepisie 🙂

Tymczasem poniżej przedstawiam Wam mój sposób przygotowania udźca z indyka w wersji duszonej z warzywami. W moim przepisie składniki do udźca z indyka bazują na najprostszych warzywach korzeniowych. W trakcie pieczenia stracą one swą jędrność, zmiękną. Jednak dzięki temu oddadzą swój głęboki smak i będą stanowić smaczny sos do udźca z indyka.

Udziec z indyka duszony z warzywami

UDZIEC Z INDYKA DUSZONY Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 600-800 g udźca z indyka (jeden większy)
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
  • 3 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej
  • sól do smaku

Wykonanie:

Udziec z indyka na minutę zanurzamy we wrzątku.

Na patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starte na tarce marchewki, natkę pietruszki oraz selera. Czosnek siekamy drobno i również dodajemy.  Warzywa oraz mięso przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy przyprawy: majeranek, sól, liść laurowy, goździki, zioła prowansalskie. Wszystko podlewamy wodą (ok. 1-1,5 szklanki) i zmniejszamy moc palnika. Dusimy na słabym ogniu pod przykryciem przez godzinę, raz po raz mieszając i ewentualnie dolewając wody w razie potrzeby. W tym czasie przekładamy mięso raz na jedną, raz na drugą stronę. Po mniej więcej godzinie mięso powinno być już miękkie. Wyjmujemy je i kroimy w plastry. Podajemy z duszonymi warzywami.

[instagram-feed]