Udziec z indyka – lekkie i bardzo smaczne mięso, które może z powodzeniem wystąpić w roli głównej na uroczystym obiedzie. W dodatku jego smak jest lubiany również przez dzieci, zwłaszcza jeśli przyrządzimy je w tak delikatny sposób. Jeśli więc szukacie pomysłu na świąteczne danie główne, które będzie smakowało wszystkim członkom rodziny, to przepis na udziec z indyka duszony z warzywami może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Indyk najczęściej ląduje na naszych polskich stołach w formie kotletów lub pieczeni z piersi, popularny jest też pasztet z indyka. Jednak według mnie najsmaczniejsza forma podania tego mięsa to właśnie pieczeń z udźca indyka. Jeśli chcemy przygotować danie nieco bardziej dietetyczne i lekkostrawne, wtedy warto przygotować udziec z indyka duszony, w towarzystwie warzyw. Takie danie szczególnie polecam dzieciom, które lubią bardzo miękkie mięso. Przygotowany w ten sposób udziec z indyka jest tak delikatny, że nie wymaga intensywnego gryzienia.
Jeśli szukasz przepisów na świąteczne danie mięsne, które będzie smakowało zarówno dorosłym, jak i dzieciom, polecam Twojej uwadze również mój przepis na pieczeń rzymską z indyka. Również jest miękka, soczysta i bardzo smaczna 🙂
UDZIEC Z INDYKA DUSZONY Z WARZYWAMI
Składniki:
- 600-800 g udźca z indyka (jeden większy)
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego majeranku (ew. 1 łyżeczka suszonego)
- 3 liście laurowe
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej
- sól do smaku
Wykonanie:
Udziec z indyka na minutę zanurzamy we wrzątku.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starte na tarce marchewki, natkę pietruszki oraz selera. Czosnek siekamy drobno i również dodajemy. Warzywa oraz mięso przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy przyprawy: majeranek, sól, liść laurowy, goździki, zioła prowansalskie. Wszystko podlewamy wodą (ok. 1-1,5 szklanki) i zmniejszamy moc palnika. Dusimy na słabym ogniu pod przykryciem przez godzinę, raz po raz mieszając i ewentualnie dolewając wody w razie potrzeby. W tym czasie przekładamy mięso raz na jedną, raz na drugą stronę. Po mniej więcej godzinie mięso powinno być już miękkie. Wyjmujemy je i kroimy w plastry. Podajemy z duszonymi warzywami.
[FM_form id=”3″]