Jesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw.
Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Niemal każdego ranka biegam do warzywniaka i wracam z siatami pełnymi zieleniny. Mam w głowie tyle pomysłów na dania z użyciem nowalijek, że mam poważne obawy, czy dążę wszystkie wcielić w życie.
Nabierzmy zatem sił do działania! Zapraszam na energetyczne danie, które dzisiaj narodziło się w mojej kuchni. Nie zawiera przypraw, bo szkoda mi było zagłuszać tę eksplozję smaków.
Spróbujcie i oceńcie sami 🙂
ZAPIEKANKA Z LETNICH WARZYW
(przepis na 3-4 porcje):
Składniki:
300 g zielonej soczewicy
300 g bobu
300 g zielonej fasolki szparagowej
500 g młodych ziemniaków
120 g wędzonego boczku
1 kulka (ok.125 g) sera mozzarella
5-6 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wszystkie warzywa gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie (każde osobno). Bób obieramy ze skórki. Ziemniaki i fasolkę kroimy na niezbyt drobne kawałki. Soczewicę wraz z resztą warzyw przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mozzarellę oraz boczek kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość polewamy olejem i lekko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 C stopni, wkładamy do niego naczynie z zapiekanką i pieczemy 20-25 minut.
Proste pyszne!:)