Mięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc. Kawałek tej babki można wsadzić do koszyczka i na drugi dzień, kiedy będziemy dzielić się jego zawartością przy stole, pozostanie ona wilgotna i smaczna. Wszystko to przez dodatek niewielkiej ilości gotowanych ziemniaków. Ten nieoczywisty dodatek do ciasta drożdżowego potrafi zdziałać cuda! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na to, jaką babkę upiec to gorąco polecam właśnie tą wersję.
BABA DROŻDŻOWA Z ZIEMNIAKAMI
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
2 nieduże, ugotowane ziemniaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru pudru
3/4 szkl. mleka
3 żółtka
100 g stopionego masła
otarta skórka z cytryny
garść rodzynek
30 g świeżych drożdży lub 1 op. suchych
Wykonanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki rozgniatamy na puree.
Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn: mieszamy je z mlekiem i łyżeczką cukru oraz łyżką mąki, odstawiamy na 15 min. Jeśli używamy suchych drożdży, nie ma konieczności robienia rozczynu.
Do miski wsypujemy: pozostałą ilość cukru i mąki, żółtka, skórkę z cytryny i puree ziemniaczane. Wlewamy rozczyn lub wsypujemy suche drożdże i wstępnie zagniatamy ciasto, na końcu wlewając rozpuszczone i wystudzone masło. Dodajemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze kilka minut, aż ciasto stanie się zwarte i elastyczne. Formę na babkę smarujemy masłem i lekko posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem, wedle upodobań.