Te babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku i rozpoczęła pałaszowanie babeczek mówiąc, że lepszych w życiu nie jadła. Szkoda, że nie widzieliście jej miny, kiedy jej oznajmiłam, że są zrobione z kaszy jaglanej! Co się uśmiałam, to moje. Babeczki jaglane to przekąska, które na stałe wchodzi do naszego domowego menu. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!
BABECZKI JAGLANE
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
50 g daktyli
10 g suszonych jagód goji
2 jabłka
1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel aromatu waniliowego
Wykonanie:
Kaszę wsypujemy do rondelka i zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy daktyle i jagody goji. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż kasza zmięknie. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do miski wlewamy mleko kokosowe, olej, miód, aromat waniliowy, wbijamy jajko. Dodajemy wystudzoną kaszę, mieszamy. Następnie dodajemy składniki sypkie: mąkę, proszek z sodą i wiórki kokosowe. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do masy. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Foremki na babeczki lub muffinki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 C stopni przez 40 minut. Najlepiej smakują po wystudzeniu.