Moja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe, lekkie i proste w wykonaniu. W sam raz na ciepłe, letnie popołudnie.

Przepis ten znalazłam tutaj i cytuję go z moimi niewielkimi modyfikacjami. Autorka proponuje, aby użyć brzoskwiń z puszki, moim zdaniem jednak z powodzeniem można też użyć świeżych.
Brzoskwiniowiec został pokrojony przez moją córkę uroczym nożem do ciasta w kształcie piły. Takiego właśnie rozwiąznia szukałam: aby móc dać dziecku szansę na pokrojenie własnego tortu lub po prostu ciasta w ramach nauki samodzielności, jednocześnie nie “uzbrajając” dziecka w niebezpieczne, ostre narzędzie. Ten nóż jest w całości wykonany z tworzywa sztucznego i przy dotknięciu palcem jego ostrza nic złego się nie dzieje. Nie wiem na czym to polega, ale ten sam niepozorny nożyk tak dobrze tnie ciasto, że aż wióry lecą Jest przy tym bardzo wygodny i precyzyjny. Taki nóż można kupić w Sklepie “Radosna Kuchnia”.
BRZOSKWINIOWIEC – CIASTO Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI
(przepis na blachę o wymiarach 33 x 20 cm)
Składniki:
ciasto:
¾ szklanki cukru
½ op. cukru waniliowego
200 g margaryny do ciast
5 jajek
1 szkl. mąki tortowej
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
3 budynie waniliowe
1 litr mleka
¼ szkl. cukru
oraz:
1 puszka brzoskwiń
½ kg świeżych brzoskwiń
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku i dalej miksujemy. Powoli wsypujemy obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Świeże brzoskwinie myjemy i kroimy na kawałeczki (można obrać ze skórki), a te z zalewy odcedzamy i również kroimy na drobne części.
Przygotowujemy buyń: w rondelku zagotowujemy 2/3 l mleka. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy budynie oraz cukier, wlewamy do mleka, zdejmujemy z palnika i energicznie mieszamy.
Jeszcze ciepły budyń wylewamy na ciasto ułożone na blasze, a na nim układamy owoce. Na wierzch wykładamy łyżką pozostałą część ciasta. Nie musi być bardzo dokładnie, gdyż ciasto w trakcie pieczenia się rozleje i wyrówna.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez 50 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

