Niemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. “Szpecle” to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy przyrządzają te kluseczki na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono.
Moja urocza sąsiadka Magdalena wiele lat temu wyemigrowała do Niemiec i do dzisiaj zdążyła poznać wiele tajników niemieckiej kuchni. To właśnie od niej dostałam sprawdzony przepis na spätzle, który ona z kolei poznała na jednym ze szkoleń z niemieckiej kuchni. Madziu, dziękuję! 🙂
Spätzle w stylu Carbonara przygotowałam według przepisu autorki bloga “Columbus Foodie”, która jadała to danie w dzieciństwie, przygotowywane przez jej babcię, rodowitą Niemkę z landu Hessen. Nie ma w tym przepisie wogóle sera, a jajko jest ścięte (w przeciwieństie do wersji włoskiej i francuskiej, gdzie występuje ono jako półpłynny składnik sosu).
W tym właśnie landzie robię kolejny, przedostatni już przystanek w poszukiwaniu rożnych smaków Carbonary.
Spätzle mit Speck und Eier (Szpecle z Boczkiem i Jajkiem)
(przepis na ok. 6 porcji)
Składniki:
Na Spätzle:
10 jaj
20 gr soli
90 gr kaszy manny lub mąki krupczatki
550 gr mąki pszennej
Oraz:
6-8 jajek
40 gr wędzonego boczku
4-5 łyżeczek masła
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowujemy spätzle: do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką z dziurką tak długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza – to znak, że ciasto jest dobrze zarobione. Następnie kroimy kluseczki przy pomocy specjalnej tarki do spätzli. Jeśli jej nie mamy, możemy pokroić je domowym sposobem (ja tak zrobiłam): na plastikowej desce, posypanej mąką, rozwałkowujemy kawałek ciasta, oprószamy wierzch mąką i tuż nad garnkiem z wrzącą wodą odkrawamy paseczki ciasta bezpośrednio do wrzątku.
Po wypłynięciu wybieramy kluseczki łyżką cedzakową, przekładamy na durszlak i polewamy zimną wodą. Z tego przepisu wyjdzie nam około 1, 5 kg świeżych spätzli, co daje nam mnw. 6 porcji.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku kilka minut. Wsypujemy na patelnię spätzle, mieszamy. Jajka skłócamy w osobnej misce i przelewamy na patelnię. Wszystko podsmażamy do momentu, aż jajka całkowicie się zetną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis został nagrodzony w konkursie “Makaron rządzi zdrowo!”