Jakiś czas temu Maja dostała w prezencie książkę “Cecylka Knedelek i kawiarenka Pod wisienką”. Odkąd ją po raz pierwszy obejrzała, nie rozstaje się z nią na krok. Przez pierwsze dni nawet spała z tą książeczką 🙂 Jest to absolutnie urocza opowiastka dla dzieci, okraszona słodkimi przepisami i ubarwiona smakowitymi zdjęciami. W książeczce znajdują się przepisy na smakołyki z wiśniami. Wyczekujemy więc niecierpliwie wiśniowego sezonu, by przetestować wszystkie przepisy.
Wczoraj postanowiłam zrobić Mai niespodziankę: kiedy wróciła z przedszkola, czekał na nią talerz pełen smakowitych ciasteczek z wiśniową konfiturą, według przepisu z tej książeczki. To Mai najulubieńszy przepis, marzyła o tych ciasteczkach od dawna. Było wiele pisków i okrzyków zachwytu 🙂 Przepis jest niezwykle prosty, a ciasteczka bardzo smaczne. Godne polecenia dla dużych i małych amatorów smakołyków z wisienką 😉
Książkę kucharską Cecylki Knedelek możecie kupić tutaj.
CIASTECZKA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ
Składniki:
200 gr masła (kostka)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
kilka łyżeczek wiśniowej konfitury
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Zagniatamy kruche ciasto: mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kawałki masło, żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Siekamy szybko nożem, a następnie zagniatamy. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy (niezbyt cienko). Wycinamy szklanką kółka.
W co drugim krążku dodatkowo wycinamy dziurkę mniejszą foremką o dowolnym kształcie (u mnie to były serduszka, a u Cecylki – kwiatuszki).
Wszystkie ciasteczka pieczemy w temp. 200 C stopni przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone krążki smarujemy konfiturą i nakrywamy krążkami z wyciętą dziurką. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Przydatny gadżet:
Cudna foremka do wykrawania ciasteczek w kształcie serca marki Leuke – do kupienia TUTAJ.