To ciasto powinno właściwie nazywać się ciasto Maja. Dlaczego? Otóż powstało w wyniku radosnej twórczości mojej dziewięcioletniej córki. Osobiście nie przyszłoby mi do głowy, żeby połączyć budyń czekoladowy z kruszonką, bo to dla mnie “za dużo szczęścia na raz”, jednak dziecko uznało, że to duet idealny. Teraz, kiedy wiem już jak to ciasto smakuje muszę przyznać jej rację! To wyjątkowo smakowity deser, w sam raz do popołudniowej, niedzielnej kawy.
Kiedy ujrzałam moje dziecko, które z językiem na brodzie, w ogromnym bałaganie mieszało składniki na ciasto to nieco się wzruszyłam. Dotarło do mnie, że w jakimś stopniu stopniu “przekazujemy” siebie dzieciom. To w sumie bardzo krzepiące nabrać świadomości, że “wszystek nie umrę” 😉
Ciasto wcale nie jest jakimś nowatorskim odkryciem: to po prostu inna wersja budyniowej szarlotki, którą również znajdziecie na moim blogu. Córka miała w planach upiec właśnie tę szarlotkę, ale w trakcie pracy rozmyśliła się i wprowadziła kilka swoich zmian uznając, że w ten sposób uzyska coś bardziej odpowiadającego swoim upodobaniom. Mimo faktu, że bynajmniej nie jest to ciasto dietetyczne, to muszę przyznać, że efekt jest bardzo interesujący w smaku i na pewno godny polecenia. Dzielę się zatem z Wami tą wersją licząc na to, że znajdą się również wśród Was wielbiciele tej “odmiany” budyniowej szarlotki.
Nie przedłużając, zapraszam na kawałeczek 🙂
CIASTO Z BUDYNIEM, JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
(przepis na blachę o wym. 40 x 25 cm)
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła (kostka)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe z cukrem
warstwa jakbłkowa:
4-5 jabłek
kruszonka:
1/2 kostki masła
200 g mąki
100 g cukru
Wykonanie:
Z podanych składników (mąka, jajka, masło, cukier, śmietana, proszek do pieczenia) zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni, p oczym wyjmujemy.
Następnie przygotowujemy masę budyniową: mleko wlewamy do garnka, odlewamy niewielką ilość, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszany proszek i zdejmujemy z palnika, energicznie mieszając. Tak powstały budyń przelewamy na podpieczone ciasto, wyrównując wierzch.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na warstwę budyniową.
Na końcu przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy podane składniki (masło, cukier i mąkę) i posypujemy nimi ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 C stopniach przez ok. 45 minut.