Blog O Kuchni Porady kulinarne

Co zamiast jajek do ciasta? – 5 skutecznych zamienników

Czym zastąpić jajko w słodkich wypiekach? Jest na to kilka sposobów! Przedstawiam Ci listę pięciu sprawdzonych produktów roślinnych, których możesz użyć zamiennie do jajek i cieszyć się pysznym ciastem na stole 🙂

Kiedy zaczynasz swoją przygodę z przepisami wegańskimi lub startujesz z dietą eliminacyjną, zwykle zderzasz się z kilkoma problemami. Jednym z nich jest właśnie brak jajka. Upieczenie ciasta bez jaj wydaje się niemożliwe. Na szczęście to tylko pozory 🙂

Oto lista pięciu najbardziej popularnych i skutecznych zamienników jajek, które sprawdzają się również w mojej kuchni:

1. ROZGNIECIONY BANAN

Najepiej sprawdzają się w tej roli przejrzałe banany, które mają już na skórce ciemne plamki. Banan jest wtedy bardziej słodki i ma odpowiednią strukturę. Oczywiście nie musi być dokładnie taki, możesz użyć również bananów z idealnie żółtą skórką. Wystarczy banana obrać i rozgnieść widelcem. Taka bananowa papka z jednego banana skutecznie zastępuje jajko w cieście.

2. SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane jako zamiennik jajka możesz przygotować na dwa sposoby: dwie-trzy łyżki ziaren wsypujemy do rondelka, zalewamy około 1/2 litrem wody i gotujemy przez około 5 minut, aż wywar nabierze konsystencji kisielu. To właśnie oczekiwana postać siemienia, która skutecznie zastąpi jajko. Drugim sposobem jest użycie zmielonego już siemienia: ja zwykle wsypuję łyżkę mielonego siemienia na 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam. Powstanie również gęsty płyn, przypominający kisiel, który skutecznie zastąpi jajko.

3. MĄKA ZIEMNIACZANA

Mąka ziemniaczana świetnie się sprawdza jako zamiennik jajka głównie w naleśnikach. Podobne właściwości ma skrobia z tapioki, która wyglądem też przypomina właśnie mąkę ziemniaczaną. Tak, naleśniki bez jajek są możliwe! 😉

4. AQUAFABA – WODA Z PUSZKI Z CIECIERZYCĄ

Ten niepozorny płyn, który zostaje w puszce po odcedzeniu ciecierzycy potrafi zdziałać cuda. Przede wszystkim można go ubić jak białko, na puszystą, białą pianę – to będzie pomocne choćby przy pieczeniu biszkoptu. Można też upiec z niej bezy – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Płyn ten możesz wykorzystać również bez ubijania, dodając do ciasta jedną łyżkę aquafaby zamiast jednego jajka.

5. PUREE Z DYNI

Mus z dyni uzyskamy poprzez zmiksowanie miąższu dyni przy pomocy blendera. Ten zamiennik będzie dobrze pasował do ciast typu brownie, marchewkowe czy szarlotka. To dlatego, że ma dość wyrazisty kolor i wyczuwalny smak.

Lista oczekujących na e-booka z przepisami bez glutenu i bez laktozy

Zapisz się i otrzymaj specjalną zniżkę w dniu premiery!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie