Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywna czynność: nadzienie można bowiem skomponować z takich składników, jakie akurat zalegają nam w lodówce lub na jakie akurat mamy ochotę. Dziś przedstawiam Wam mięsną kompozycję farszu, którą najczęściej nadziewam moje cukinie. Czy macie jakiś swój ulubiony farsz? Podzielcie się przepisem w komentarzu, chętnie poznam i wypróbuję 🙂
CUKINIE FASZEROWANE:
(przepis na 4 porcje)
Składniki:
2 cukinie
200 g mięsa mielonego, np. indyczego
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy z puszki
4 łyżki tartego sera Parmezan ub Pecorino Romano
Wykonanie:
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek. Łódeczki z cukinii podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 c stopni, po czym wyjmujemy i przygotowujemy farsz:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mięso i smażymy na niewielkim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Następnie dodajemy pozostałe kawałki cukinii oraz kukurydzę. Wszystko podsmażamy kilka minut, na końcu doprawiając solą i pieprzem.
Gotowym farzem napełniamy łódeczki, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez ok. 20 minut.