Blok czekoladowy to bardzo popularny deser w naszym kraju. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wywodzi się on z Włoch. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny blok czekoladowy o nazwie “Salame di cioccolato”, czyli: czekoladowe salami.
Włoski blok czekoladowy w formie salami po raz pierwszy jadłam w Rzymie, a z przepisem zmierzyłam się dopiero niedawno, na warsztatach kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool, prowadzonych przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia w Warszawie. Wiem, że wiele osób robi podobnie wyglądające czekoladowe batony, które często mają w nazwie wędlinę, np. czekoladowa kiełbasa czy salceson. Choć ukrywa się pod wieloma nazwami i przybiera różne kształty, to jednak smak pozostaje ten sam – pyszny, delikatny i wyraźnie czekoladowy. To deser, który warto przygotować na święta razem z dziećmi, bo w trakcie pracy można zlecić im zadanie, które wspomoże rozwój motoryki małej 🙂
[FM_form id=”9″]
Jak zrobić blok czekoladowy
Przepis na włoski blok czekoladowy jest prosty. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie pięciu składników: masła, gorzkiej czekolady, herbatników, jajek i cukru. Nie jest potrzebny nawet mikser, jedynie miska i rózga (trzepaczka), oraz naczynie do rozpuszczania czekolady. Nadzieniem deseru są herbatniki, które trzeba mocno pokruszyć. To właśnie zajęcie idealnie nadaje się dla małych paluszków, które mogą przy okazji ćwiczyć sobie motorykę małą:
Jeśli macie w domu niejadka, zachęćcie go do wspólnej zabawy przy kruszeniu ciastek. To miłe i smakowite zajęcie, a zbliża do kuchni i zachęca do kontaktu z jedzeniem. Może to przyczynić się do przełamania lodów między dzieckiem a pożywieniem.
Kiedy ciasteczka się kruszą, rozpuszczamy czekoladę. Masło, cukier i jajka mieszamy rózgą w misce. Nie przejmujcie się, jeśli po chwili zobaczycie efekt zwarzonego ciasta. Wszystko powinno się wyrównać, kiedy wlejecie do masła jeszcze ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę. Energiczne mieszanie pozwoli uzyskać jedwabiście gładką masę, do której na końcu wrzucamy ciasteczka i..właściwie już mamy gotowy deser. Teraz wystarczy wyłożyć masę na papierze i zawinąć w podłużny wałek, przypominający kiełbasę, salami czy inny salceson 😉
Odstawiamy do lodówki na parę godzin, by masa stężała. Proste, prawda? 🙂
WŁOSKI BLOK CZEKOLADOWY “CZEKOLADOWE SALAMI”
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
- 150 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 g herbatników
Wykonanie:
Na początku kruszymy herbatniki. Włosi zwykle dają ich więcej, ja użyłam mniejszej ilości ze względu na to, że wolę uzyskać mocno wyczuwalny smak czekolady. Jeśli macie jednak ochotę, możecie sypnąć ich więcej.
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Masło, cukier i jajka przekładamy do miski i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy letnią rozpuszczoną czekoladę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Wsypujemy do niej pokruszone ciasteczka i znów mieszamy. Gotową masę wykładamy na papier, formujemy podłużny prostokąt a następnie zawijamy w rulon. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
[FM_form id=”3″]