Ten sos jest alternatywą do ciężkich, tradycyjnych sosów grzybowych, z którymi mamy do czynienia w Święta. Nie wymaga długiego gotowania i pysznie smakuje.

Grzyby leśne to podstawowy składnik tradycyjnych dań świątecznych. Musimy jednak na nie uważać, ponieważ są ciężkostrawne (lepiej jeść je w małych ilościach) i na pewno nie są to produkty odpowiednie dla dzieci.

Czy zatem mały człowiek musi całkowicie zrezygnować ze świątecznych, grzybowych smaków? Absolutnie nie! Mamy na szczęście grzyby hodowlane, takie jak pieczarki czy właśnie boczniaki, które posłużyły mi za główny składnik mojego sosu.

By ugotować szybki i aromatyczny sos, niezbędna jest dobra baza.

Co to jest demi-glace?

Jest to niezwykle esencjonalny wywar, którego używa się w kuchni właśnie jako bazy do sosów. Demi-glace można przygotować samodzielnie w domu, wymaga on jednak dostępu do dobrych składników i sporo czasu, ponieważ przygotowanie dobrego wywaru zajmuje nawet kilka dni.

Podstawowym składnikiem demi-glace są pieczone kości cielęce i wołowe. Nastawiamy wywar tak jak na rosół: do garnka wrzucamy kości, włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy wolno, na niewielkiej mocy palnika, starając się doprowadzić do jak największej redukcji płynu. Dlatego powinno się wywar gotować nie jeden dzień, ale przynajmniej dwa-trzy dni, aż finalnie uzyskamy gęsty sos, który po wystudzeniu będzie miał konsystencję galaretki.

Jak wiecie, ja nie mam czasu na długie gotowanie, dlatego staram się upraszczać sobie życie, jeśli tylko to możliwe. Dostałam niedawno przesyłkę od firmy Sekrety Szefa Kuchni z próbkami sosów demi-glace, które zostały przygotowane z naturalnych składników. Posłużyłam się tym właśnie produktem i jestem bardzo zadowolona z efektu smakowego, jaki uzyskałam. Przy tym warto dodać, że sosy te są bardzo wydajne. Wystarczyła naprawdę niewielka ilość, by uzyskać zadowalający smak.

Poniżej przedstawiam Wam przepis na szybki sos grzybowy, który przygotowałam. Mam nadzieję, że przyda Wam się on w tym świątecznym czasie, kiedy mamy wiele potraw do przygotowania, a czasu niewiele.

DELIKATNY SOS GRZYBOWY NA BAZIE DEMI-GLACE

Składniki:

  • 5-6 boczniaków (ok. 100 g)
  • 1 niewielka cebulka
  • 1 szklanka bulionu (np. bulion warzywny lub zwykły rosół)
  • 1 łyżeczka sosu demi-glace
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Boczniaki myjemy, kroimy w drobną kostkę. Jeśli mamy niewiele czasu i zależy nam na ekspresowym sosie, wówczas używamy tylko kapeluszy oczniaków (nóżki nieco dłużej się gotują do miękkości). Pokrojone grzyby dodajemy do cebulki i podsmażamy dalej kilka minut.

Następnie wlewamy szklankę bulionu oraz dodajemy demi-glace. Podlewamy nieco wodą (ok. 1/2 szklanki), przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aż mąka nieco się przypiecze na złoty kolor. Wtedy dolewamy szklankę zimnej wody (ja robię to tak, że podstawiam patelnię pod kran i wlewam tak na oko nieco zimniej wody ;>) i od razu intensywnie mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Zasmażkę wlewamy do sosu i intensywnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły i utworzyły lekko gęsty sos.

Gotowy sos możemy podać do mięs, ryb a także do wszelkiego rodzaju placków, kluseczek, makaronu, ryżu itp. Smacznego! 🙂

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.