Długo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i już wiem, jak to ma być 🙂 Zapraszam na bułeczki z pieczarkami i mozzarellą.
Bułeczki można zrobić z pieczarkami, ale też i bez dodatków – same w sobie są naprawdę smaczne. Robi się je w mig, więc nie ma szans, żeby nie wyszły, bo nie ma czasu na pomyłki 😉
Idealne na śniadanie albo kolację.
BUŁECZKI Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ
(Przepis na ok. 8 sztuk)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej zwykłej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
5-6 łyżek oliwy z oliwek
około 10 dkg pieczarek
1 kulka sera mozzarella (125 g)
Wykonanie:
Nastawiamy rozczyn: do miseczki wlewamy szklankę wody. Dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy ½ szklanki zwykłej mąki i odstawiamy na kwadrans, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn się spieni, przelewamy go do większej miski wraz z resztą mąki i solą. Zagniatamy, na końcu dodając oliwę. Wyrabiamy ciasto kilka minut, następnie zostawiamy w misce pod przykryciem na godzinę, do wyrośnięcia.
Pieczarki oraz mozzarellę kroimy na plasterki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, rozgrzewamy piekarnik do 220 C stopni.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy z nich kule a następnie lekko je spłaszczamy i układamy na blasze. Na wierzchu każdej kładziemy kilka plasterków pieczarek. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i kładziemy na wierzchu każdej bułeczki po plasterku mozzarelli. Zapiekamy jeszcze 5-7 minut. Kiedy bułeczki będą rumiane, wyjmujemy z piekarnika. Studzimy przed podaniem.
Tak natomiast wyglądają bułeczki bez dodatków: