Kto jeszcze nie próbował zrobić w domu lodów, ten niech szybko to nadrobi! Są tak proste w wykonaniu, że nawet dziecko jest w stanie podjąć się tego zadania. Za to ten smak.. wspomnienia z dzieciństwa od razu wracają.. Komu, komu lody? 🙂
Do wykonania lodów potrzebujemy – oprócz owoców – tylko dwóch składników: dużego kubka śmietany kremówki i puszki słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy składniki zamieszać, dodać owoce, zamrozić i..przysmak gotowy! Takie lody bez konserwantów i sztucznych barwników to obecnie rzadkość. Warto więc przerzucić się z kupowania lodów paczkowanych na te zdrowsze, robione w domu. Dzieci na pewno je pokochają 🙂
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE
Składniki:
1 duży kubek śmietany kremówki do ubijania 30% (400 ml)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
0,5 kg truskawek
Wykonanie:
Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i blendujemy na mus.
Śmietankę oraz mleko przelewamy do misy miksera i ubijamy przez ok. 5-6 minut, aż oba płyny dokładnie się połączą (śmietanka się nie ubije, chodzi tylko o połączenie obu składników). Do powstałej masy dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do pojemnika z przykryciem i mrozimy minimum 6 godzin, pamiętając o tym by co godzinę przemieszać lody (dzięki temy nie zrobią się w nich bryłki lodu).
Alternatywnie można też przygotować mieszankę wieczorem i wstawić na noc do zamrażalnika, a na kwadrans przed podaniem wyjąć lody, by odtajały.
Smacznego! 🙂
Kubeczki na lody “Wiaderko i Łopatka” pochodzą ze sklepu RadosnaKuchnia.pl.
[FM_form id=”3″]