Ciasta i Ciastka Drugie śniadanie Przepisy Zdrowe słodycze

Ciasto bez cukru – chlebek marchewkowy

“Ciasto bez cukru” brzmi jak oksymoron: przecież ciasto powinno być słodkie! Jednak takie ciasto naprawdę istnieje 🙂 Nie zawiera cukru ani żadnych innych słodzików, ma za to mnóstwo dobroczynnych substancji roślinnych.

Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej popularnych słodkości na świecie. Można je wykonać jednak bez dodatku jakichkolwiek słodzików a mimo to pozostanie smaczne. Będzie to możliwe dzięki użyciu odpowiednich składników.

Ciasto bez cukru, a jednak słodkie!

Jeśli wybierzemy młodą, słodką marchewkę, dodamy mocno dojrzałego banana, wiórki kokosowe i rodzynki, to słodkiego smaku w tym cieście nie zabraknie 🙂 Nie bez znaczenia jest też użycie oleju rzepakowego zamiast masła. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest odpowiedni dla osób dbających o sylwetkę i będących na diecie, ponieważ sterole roślinne w naturalny sposób hamują wchłanianie cholesterolu.

Jeśli to będzie Wasze pierwsze ciasto bez cukru i jakichkolwiek słodzików, to możecie do tego pierwszego wypieku dodać pół szklanki miodu – wtedy Wasze kubki smakowe nie będą zanadto zdezorientowane 😉 Kolejny raz upieczecie już bez miodu. Ostatecznie można również po upieczeniu posmarować pajdę ciasta miodem;) Zachęcam do eksperymentów!

Ciasto bez cukru - chlebek marchewkowy.

MARCHEWKOWE CIASTO BEZ CUKRU

Składniki:

  • 250 g tartej marchewki (3 małe lub 2 duże)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 dojrzały banan
  • otarta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do miski. Banana rozgniatamy widelcem na talerzyku i przekładamy do miski z marchewką. Dodajemy pozostałe składniki: bakalie, skórkę cytrynową, płatki, jajka oraz mąkę wymieszaną z solą, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej.

Wszystko krótko mieszamy, do połączenia składników. Przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Kroimy po ostudzeniu.

marchewkowe ciasto bez cukru

Inne przepisy na słodkości bez cukru

Jeśli szukasz przepisów na ciasta, naleśniki, placki czy desery, które nie zawierają białego cukru, to na moim blogu je znajdziesz! Oto kilka z nich:

bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowa szarlotka jaglana – zdrowe ciasto bez cukru

To ciasto na bazie kaszy jaglanej, który swoją słodycz bierze z miodu i jabłek. Zdrowe fit ciasto, w dodatku bez glutenu i bez mleka krowiego.

Pancakes, czyli placki śniadaniowe bez cukru

Pyszne placki śniadaniowe – naleśniczki nie zawierają glutenu, mleka krowiego i cukru. Swoją słodycz zawdzięczają bananom i figom.

Bezcukrowe muffinki owsiane

Te muffinki to nie tylko słodka, ale też pożywna przekąska. Bazują na płatkach owsianych oraz owocach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

koktajl bez cukru

Koktajl owocowy bez cukru

Słodkości to nie tylko ciasta i ciasteczka, ale też koktajle! Ten koktajl potrafi nasycić i orzeźwić, a przy tym dobrze posłodzić, choć jest bez cukru 🙂

Gofry bez jajek i cukru

Choć gofry są podawane na słodko, to same w sobie wcale nie muszą mieć cukru. Gofry z mojego przepisu nie zawierają też jajek. Do gofrów można podać słodkie dodatki, takie jak świeże owoce czy musy. Od razu będzie słodko 🙂

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania.

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe