Dorsz pieczony z warzywami to danie, które podpatrzyłam, będąc nad morzem. Znajomi przygotowywali sobie kolację w ten sposób mówiąc, że to najpyszniejszy sposób na rybę. Spróbowałam i potwierdzam! Ryba z tego przepisy wychodzi naprawdę smaczna. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
W naszym kraju rybę najczęściej przygotowuje się w wersji smażonej, z panierką. Według mnie jednak zdecydowanie bardziej smaczna i aromatyczna jest ryba w wersji zapiekanej w sosie koperkowym z pieczarkami.
W moim przepisie użyłam dorsza, ale równie dobrze będzie się zapiekał sandacz lub inna biała ryba. Polecam taką, z której łatwo wybrać ości.
Jak przyprawić dorsza
Kluczem do wydobycia odpowiedniego aromatu z ryby jest odpowiednie jej przyprawienie. Ja najbardziej lubię używać do tego świeżych ziół oraz właśnie koperku. Koperek świetnie współgra ze smakiem białego mięsa ryby. Jeśli chodzi o przyprawy suszone, to odpowiedni będzie tymianek, ale też sprawdzi się majeranek i oregano. Można też użyć estragonu i rozmarynu.
Ważne jest też, by przed smażeniem ryby wcześniej ją zamarynować. Wystarczy użyć do tego soku z cytryny i oliwy. Jeśli do takiej marynaty dodamy też zioła, wówczas mięso ryby nieco nimi “nasiąknie” i będzie bardziej aromatyczne.
DORSZ PIECZONY Z PIECZARKAMI I KOPERKIEM
(Przepis na około 4 porcje)
Składniki:
- około 1 kg filetów z dorsza
- sok z ½ cytryny
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- ½ pęczka koperku
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka tymianku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
opcjonalnie:
- 1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie:
Filety dzielimy na mniejsze kawałki, wybieramy ości pęsetą (polecam skupić się chwilę nad tą czynnością i pozbyć się ości, komfort jedzenia jest nieporównywalny). Rybę solimy, pieprzymy i przekładamy do misy, polewając sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przyrządzamy warzywa: cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju około 5 minut i zdejmujemy z ognia. Odkładamy na bok. Pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki lub połówki, jeśli są niewielkie. Obsmażamy na patelni przez 5 minut i również odkładamy.
Po upływie godziny wyjmujemy rybę z lodówki. Na patelni mocno rozgrzewamy sporą porcję oleju i smażymy kawałki dorsza, każdy przez około 2-3 minuty z obu stron.
Usmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy też usmażoną cebulę i pieczarki. Całość polewamy śmietanką, posypujemy posiekanym koperkiem oraz tymiankiem, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 25-30 minut. Jeśli mamy ochotę, możemy zapiekankę posypać tartym parmezanem na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Tak przygotowana ryba będzie świetnie smakowała z kaszą jęczmienną, pęczak lub gryczaną.