dorsz pieczony z warzywami i ziemniakami
Dania rybne Przepisy

Dorsz pieczony z warzywami i ziemniakami

Czy próbowaliście już upiec dorsza z dodatkiem pieczonych ziemniaków? Jeśli nie, to zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu. To danie jednogarnkowe jest lekkie i zarazem bardzo sycące. Soczysty dorsz pieczony z warzywami jest idealną propozycją dla osób, które zwracają uwagę na jakość i kaloryczność potraw.

Pieczona ryba to jedno z najzdrowszych dań, jakie możemy podać domownikom na obiad. Ryby pieczone można przyrządzać na wiele sposobów. Ja dziś chcę zaproponować Wam prosty przepis na dorsza pieczonego z warzywami i ziemniakami – to danie jednogarnkowe, które wystarczy na obiad dla 4-osobowej rodziny.

Pyszny dorsz bez “rybiego” zapachu

Kiedyś nie byłam zwolenniczką rybiego mięsa, bo odrzucał mnie jego zapach. Jednak nauczyłam się, jak zniwelować intensywny zapach ryby, który niektóre osoby może odstraszać. Otóż metoda jest prosta: zanim przyrządzisz dorsza lub inną rybę, wcześniej namocz ją przez kwadrans w roztworze z zimnej wody z dodatkiem łyżki octu. Tego prostego zabiegu nauczył mnie mój tato, wielbiciel ryb wszelakich. Dzięki tej metodzie pozbywam się charakterystycznego, dla mnie mało przyjemnego rybiego zapachu, by móc potem delektować się wyśmienitym smakiem ryby.

dorsz namoczony

Nie zapomnij również zamarynować dorsza przed obróbką. Im dłużej poleży w aromatycznej marynacie, tym większa szansa, że smak będzie wyjątkowy. Przepis na marynatę znajdziesz poniżej. Najprostszą marynatą dla ryby jest..sól! Dorsza nacieramy solą i pozwalamy mu kwadrans poleżeć w tej solnej kąpieli. To już będzie dużo!

Dorsz z piekarnika, czyli jak przygotować dietetycznego dorsza?

Zdrowy dorsz pieczony jest wyśmienitą i wartościową propozycją na fit obiad lub lunch do pracy. Ryba ma w sobie bogactwo kwasów omega 3, a sposób przyrządzania sprawia, że jest mniej kaloryczna.

Przygotowanie dorsza z dodatkiem pieczonych ziemniaków i warzyw jest bardzo proste. Wystarczy, że wcześniej natrzesz dorsza marynatą, a warzywa podpieczesz w piekarniku. Na podpieczone warzywa wyłóż rybę, piecz jeszcze kwadrans i.. gotowe! To danie jest uznawane za dietetyczne, a zarazem bardzo sycące i smaczne. Tego typu zapiekanki i dania jednogarnkowe przygotowuję dla mojej rodziny w sezonie zimowym. Zdrowy dorsz pieczony w warzywach jest daniem rozgrzewającym, którego nie muszę limitować domownikom 🙂 Niech się najedzą na zapas!

Ważną rolę przy przyrządzaniu ryb grają te przyprawy. Ja w tym przepisie ograniczyłam się do absolutnego minimum, jakim jest sól i pieprz. Jednak możesz śmiało poeksperymentować i użyć Twoich ulubionych przypraw do ryb. Przepis tylko na tym zyska! Ja używam do ryb przypraw takich, jak: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, słodka papryka czy plasterki cytryny. Czasem też sięgam po gotową mieszankę przypraw do ryb.

Filet czy polędwica z dorsza – co wybrać?

Do przygotowania dorsza pieczonego z warzywami nada się zarówno polędwica, jak i filet z dorsza. Jednak polędwica będzie lepszym. wyborem, ponieważ kawałki są grubsze i mniej ościste.

Kluczem do idealnego w smaku dania z rybą w roli głównej jest posiadanie świeżej ryby. Gdy nasza ryba jest średniej jakości, to bez względu na to, jaka to będzie jej część, obiad na jej bazie nie będzie zbyt smaczny. Wybierajmy więc ryby z dobrych źródeł. Świeży, pyszny dorsz z porannego połowu, którego możemy kupić w sezonie letnim nad morzem, będzie smakował wyśmienicie zarówno w postaci filetów, jak i polędwicy.

Czy dorsz pieczony z warzywami jest soczysty?

Ja proponuję Ci dwie metody pieczenia dorsza:

  • wkładasz surowe mięso bezpośrednio na warzywa i pieczesz w piekarniku
  • przed pieczeniem podsmażasz kawałki dorsza na patelni przez minutę, z obu stron

Według mnie ta druga metoda pozwala uzyskać większą soczystość mięsa ryby, gdyż podczas krótkiego smażenia soki z mięsa pozostają zamknięte w środku. Dzięki temu, gdy pieczemy dorsza w piekarniku, wówczas pozostaje on tak samo soczysty, jak był przed pieczeniem.

Zatem bardziej soczysty dorsz pieczony będzie wówczas, gdy wcześniej krótko obsmażymy go z każdej strony. Zasada ta dotyczy każdego innego mięsa czy ryby.

Dorsz pieczony – przepis na dorsza w sosie

Jeśli preferujesz dorsza w białym sosie, zajrzyj do tego przepisu. Gdy zdecydujesz się na tę wersję przepisu, możesz mieć pewność, że powstanie równie pyszny i soczysty dorsz pieczony z warzywami. Jest to dorsz zapiekany w śmietance wraz z parmezanem.

dorsz pieczony z warzywami i ziemniakami

DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI I ZIEMNIAKAMI

(przepis na 4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza czarnego lub filetów z dorsza
  • 1 cytryna lub limonka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka octu

Wykonanie:

Filety z dorsza myjemy i kroimy na grube kawałki, przekładamy do miski. wlewamy łyżeczkę octu i zalewamy zimą wodą. Pozostawiamy tak do namoczenia przez kwadrans.

W tym czasie przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się w jednolitą marynatę.

Kawałki dorsza osuszamy na ręczniku, znów przekładamy do miski lub na talerz, a następnie każdy kawałek polewamy marynatą. Odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy na talarki (grubsze plasterki). Marchewkę podobnie. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Pozostałe ząbki czosnku obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół (lub na ćwiartki, jeśli są duże). Wszystkie warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy.

Warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie dwa razy musimy przemieszać warzywa w trakcie pieczenia.

Gdy warzywa się pieką, przechodzimy do podsmażenia rymy: na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Kawałki dorsza smażymy krótko z obu stron. UWAGA: jeśli zależy nam, by dorsz był w 100% pieczony, możemy ten etap pominąć. Ja jednak robię tak, by dorsz był jeszcze bardziej soczysty.

Po upływie 30 minut wyjmujemy warzywa z piekarnika. Układamy na nich kawałki dorsza i znów wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu danie będzie gotowe do podania na stół 🙂 Smacznego!

[instagram-feed]