Kiedy przychodzi przesilenie wiosenne, mam od razu spadek formy. Życie ratuje mi między innymi ta sałatka. Działa na mój organizm jak kawa, zwiększa siły witalne i energię. Jeśli też czujesz, że brak Ci sił, koniecznie spróbuj tego przepisu!

W tym roku wyjątkowo źle znoszę przesilenie wiosenne, a do tego zmiana czasu rozbiła mnie na dobre. Czuję się senna i bez sił witalnych. Na pewno ma na to wpływ też fakt, że miałam w ostatnim czasie trochę stresów, które nieco zaburzyły mój sen. W efekcie od początku wiosny jestem jak zombie, ciężko mi się skoncentrować i najchętniej przeleżałabym kilka dni ciągiem. Wiem, że nie ja jedna tak mam. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu przynosi więcej szkody, niż pożytku i powinno się z niej zrezygnować. Popieram!

Jeśli Ty też nie najlepiej znosisz nadejście wiosny w tym roku, czego oczywiście Ci nie życzę, to polecam Ci moje remedium na ten stan: energetyzujące pożywienie. Nie od dziś wiadomo, że od tego, co zjadamy wiele zależy. Faktycznie, gdy bardziej zwracam uwagę na to, co jem, czuję się mocniejsza.

Sałatka, na którą przepis znajdziesz niżej, ma wiele dobrych cech. Oprócz tego, że jest kumulacją witamin, białka roślinnego i dobroczynnych pierwiastków, to jest bardzo sycąca i smaczna! Możesz zabrać ją do pracy, jako lunch i gwarantuję Ci, że się najesz 😉

Ta sałatka może być też ciekawą alternatywą do klasycznych, majonezowych sałatek na świątecznym stole. Jeśli szukacie pomysłu na to, jak „odciążyć” wielkanocne potrawy, to ten przepis będzie dobrym wyborem.

ENERGETYCZNA SAŁATKA

Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 puszka czerwonej fasoli
1 długi ogórek zielony (lub dwa krótsze)
1 czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
sól
na sos:
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek oliwy z oliwek


Wykonanie:
Fasolę i ciecierzycę odcedzamy, przesypujemy do miski. Pozostałe warzywa: ogórka, paprykę i selera naciowego drobno kroimy i dodajemy do fasolek.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie sok z cytryny i oliwę, aż połączą się w jednolity sos.
Wszystkie składniki sałatki solimy, a następnie polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotowe 🙂