Gęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne!
Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej).
W naszym kraju gęsinę jemy “od wielkiego dzwonu”. Może właśnie Święta Bożego Narodzenia będą dobrą okazją do przyrządzenia tego pysznego mięsa?
Proponuję Wam dzisiaj gęsie udka marynowane i pieczone w ciemnym piwie, podawane z sosem piwnym. Są wykwintne w smaku i bardzo smaczne. Kto się skusi? 🙂
GĘSIE UDKA PIECZONE W PIWIE
Składniki:
4 gęsie udka
300 ml ciemnego piwa (dobrej jakości)
2 łyżeczki tymianku
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
½ łyżeczki soli
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
400 ml bulionu drobiowego
3-4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy (uwaga, będzie się pienić!). Następnie zalewę studzimy i zalewamy nią udka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, ząbki czosnku przekrawamy na pół.
Udka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy warzywa i całość zalewamy marynatą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C stopni przez godzinę. Po upływie godziny wlewamy do naczynia bulion i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 220 C stopni, by udka nabrały złocistego koloru.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika. Udka wykładamy na połmisek. Zalewę odcedzamy do rondelka. Dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżką mąki, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polewamy udka i podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Moje inspiracje:
Przepis pochodzi z broszurki “Gęś na 6 sposobów”, wydanej w ramach Programu Promocji Mięsa Gęsiego w Polsce.
(Do przepisu wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji ).