Dyniowe szaleństwo wciąż nas ogarnia, a ja nie mam nic przeciwko 🙂 Tym razem połączyłam dynię z klasycznymi gnocchami i zwieńczyłam dzieło pysznym sosem serowym. Powstało danie mocno rozgrzewające i sycące, idealne na listopadowy obiad.
Mój mąż czasem wspomina gnocchi, które zdarzyło mu się jesć w Rzymie. Podawano je w zwykłej stołówce i były tak pyszne, że w jego rankingu uchodzą za najpyszniejsze gnocchi, jakie w życiu jadł. Ten wyjątkowy smak nadawał im sos serowy, którym były oblane. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć to danie, lecz w jego ocenie nie zbliżyłam się nawet do tamtego ideału. Tym razem jednak udało się! Sos serowy z dodatkiem kremowego serka pesto-rukola nabrał ciekawego charakteru, a mojemu mężowi przywrócił wspomnienie smaku tamtych klusek z włoskiej stołówki 😉 Jesli chcecie poznać ich smak, wypróbujcie mój przepis:
GNOCCHI DYNIOWE ZAPIEKANE W SOSIE ZIOŁOWO-SEROWYM
(dla 2-3 osób)
Składniki:
gnocchi:
450 g pieczonej dyni
300 g ugotowanych ziemniaków
350 g mąki
1 jajko
½ łyżeczki soli
sos:
garść koperku
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki oregano
2 łyżki kwśsnej śmietany
50 g parmezanu
1 łyżka masła
1 opakowanie serka Apetina z pesto i rukolą
Wykonanie:
Upieczone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z dynią. Wbijamy jajko, solimy i zagniatamy całość, dosypując mąki. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki. Rolujemy wałeczki i kroimy na niewielkie kluski. Wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy tylko do momentu, aż wypłyną (około minuty). Od razu wyjmujemy. Trzeba zrobić to sprawnie i szybko. Jeśli bedą się gotowały zbyt długo, to niestety rozgotują się, ponieważ są to bardzo delikatne kluseczki.
Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojony w kostkę koperek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Zmniejszamy moc palnika na najsłabszą, następnie dodajemy śmietanę oraz serek, delikatnie mieszamy. Wsypujemy pozostałe przyprawy. Na końcu dodajemy połowę parmezanu, dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos mieszamy dokładnie z kluskami.
Gnocchi z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (a najlepiej do niewielkich naczyń, na jedną porcję), wierzch posypujemy pozostałą porcją parmezanu. Zapiekamy w temp. 180 C stopni przez 10 minut.