Pierś z indyka to chude i smaczne mięso, które szczególnie lubią dzieci. Musi ona być jednak dobrze upieczona, bo zbyt sucha jest dość twarda i ciężka do pogryzienia. Jak upiec pierś z indyka w piekarniku bez użycia foliowego rękawa, by zachować jej soczystość i delikatny smak? Przedstawiam Wam moje 3 rady na idealną pieczeń.
Pierś z indyka wydaje się być prostym mięsem do przygotowania, ale będąc nieuważnym, można nieopatrznie pozbawić jej kruchości i delikatności. Poniżej przedstawiam moje 3 żelazne punkty, których się trzymam, kiedy chcę zrobić miękką pierś z indyka. Oto one:
1. Marynuję filet przed pieczeniem
By mięso nabrało odpowiedniego smaku, musimy je wcześniej zamarynować. Marynatę można komponować dowolnie, w zależności od tego, jak lubicie przyprawić indyka. Ja najczęściej robię marynatę z: soli, kminku mielonego, oregano, słodkiej papryki, miodu, musztardy, oliwy i soku z cytryny. Jednak kiedy brakuje mi którejś z przypraw, wtedy na luzie ją pomijam lub zastępuję inną. Istotne jest po prostu, by mięso poleżało w marynacie przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Możemy jeszcze dodatkowo zwiększyć wchłanianie marynaty poprzez wstrzyknięcie jej wgłąb mięsa przy użyciu tego typu strzykawki. Ostrzykiwanie mięsa marynatą to jeden z sekretów szefów kuchni na soczystą i aromatyczną pieczeń 🙂
2. Obkładam mięso plastrami cebuli
To metoda, której nauczyła mnie moja babcia. Plastry cebuli na wierzchu sprawiają, że mięso się nie wysusza w trakcie pieczenia. Dlatego nie ma konieczności pieczenia w rękawie foliowym, wystarczy zwykłe naczynie do zapiekania (ja na przykład używam takiego).
3. Pilnuję czasu pieczenia
To jest zdecydowanie najważniejszy punkt w mojej wyliczance. Czasem wydaje nam się, że aby mięso było miękkie, trzeba je długo piec. Jednak w przypadku piersi z indyka tak nie jest. Pierś zbyt długo pieczona jest twarda i włóknista, a przy tym sucha. Optymalny czas pieczenia to 60 minut w temperaturze 180C stopni (zakładając, że mamy filet o typowych rozmiarach, ważący ok. 800 g). Najlepiej jest na samym początku włożyć filet do piekarnika rozgrzanego do 200 C stopni i piec w tej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszyć do 180 C stopni i kontynuować pieczenie.
Na koniec jeszcze jedna ważna informacja: nie kroimy mięsa tuż po upieczeniu! Zbyt szybkie pokrojenie sprawi, że wypłyną z niego soki. Dlatego po wyjęciu z piekarnika filet z indyka musi “odpocząć” przez kwadrans, zanim zostanie pokrojony.
To były moje 3 zasady, których zawsze się trzymam, dzięki którym moja pieczeń z indyka wychodzi krucha i soczysta 🙂 Mam nadzieję, że te rady przydadzą się również Wam i nie będziecie już nigdy mieć dylematu, jak upiec pierś z indyka 🙂
Oprócz pieczonej piersi z indyka polecam Wam również przepis na duszony udziec z indyka z warzywami – to również jedna z bardziej lubianych przez dzieci potraw, dlatego że mięso jest tutaj również miękkie i soczyste.
Poniżej przedstawiam również prosty przepis na pieczoną pierś z indyka, może będzie on dla Was pomocny.
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA W PIEKARNIKU
Składniki:
- 1 filet z indyka (0,8 kg)
- 1 duża cebula
na marynatę:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Cebulę kroimy w talarki.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso wyjmujemy, przekładamy do naczynia do zapiekania i obkładamy plastrami cebuli. Na końcu posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut, a następnie zmniejszamy do 180 C stopni i pieczemy kolejne 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kwadrans do wystygnięcia, a dopiero potem kroimy.
Pieczona pierś z indyka sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i w wersji na zimno, do kanapek czy innych dań mięsnych.
[FM_form id=”3″]