Kasza i ryż Przepisy

Kasza pęczak na zielono: z pesto i z bobem

Bób to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Polecam Wam dzisiaj prosty i szybki przepis z kaszą pęczak, pesto i właśnie z bobem – idealne, szybkie i pożywne danie na letni obiad.

Bób uwielbiam od dzieciństwa. To warzywo potrafi wyciągnąć z człowieka łobuzerską naturę. Jako dziecko nie raz brałam udział w wakacyjnych konkursach podwórkowych na najdalsze plunięcie łupiną od bobu. Nieobce mi są też zawody w jak najszybszym obieraniu bobu z łupin dowolną techniką. Nie chcecie wiedzieć, jak to wyglądało 😜W każdym razie zabawa była bobastyczna❗️

Mamy właśnie początek sezonu na bób, więc koniecznie warto coś z nim zrobić.

Po pierwsze: dać dzieciom okazję do obierania go (dowolną techniką), a patrząc przez palce na to, jak będzie ten bób obierany, należy sobie w głowie powtarzać jak mantrę: “moje dziecko właśnie ćwiczy motorykę małą”. Bliskie spotkania z bobem (jak i z innymi warzywami) sprzyjają zaprzyjaźnieniu się z nim i utrzymywaniu tej znajomości na dłużej.

Po drugie: najeść się go na zapas, na różne sposoby: od bobu bez dodatków, po różne zapiekanki, risotta, kaszotta czy nawet burgery, na pastach do chleba kończąc. Nie trzeba jeść skórki, choć mówią, że ten najmłodszy jest do schrupania bez obierania.

Poniżej prezentuję Wam przepis na takie właśnie proste danie z bobem, które może wystąpić w roli letniego obiadu lub kolacji.

PĘCZAK Z PESTO I Z BOBEM

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 2 łyżki pesto
  • 200 g bobu
  • 100 g suszonych pomidorów

Wykonanie:

Kaszę płuczemy i zalewamy 2,5 szklankami wody. Nastawiamy na niewielką moc palnika, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości.

Po ugotowaniu odstawiamy jeszcze garnek na kwadrans pod przykryciem. Po tym czasie przekładamy kaszę do miski i dodajemy pesto, dokładnie mieszając. Jeśli lubimy intensywny smak pesto, możemy dodać nieco więcej niż 2 łyżki.

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez kwadrans, następnie odcedzamy i obieramy z łupin (choć to niekonieczne – wszystko zależy od preferencji smakowych). Ugotowany bób dodajemy do kaszy, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj mnie na Instagramie

Pobierz bezpłatny PDF z przepisami na słodkości bezglutenowe