Kasza manna w wydaniu klasycznym większości nas kojarzy się z zamierzchłymi czasami, kiedy w przedszkolach i w domach niepodzielnie królowała na dziecięcych talerzach. Dla jednych jest to miłe wspomnienie słodkiego niby-budyniu, innym kojarzy się raczej źle: jako grudkowata papka, która “staje” w gardle od pierwszej łyżki. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, spróbuj choć raz przygotować to danie w nieco bardziej współczesnym wydaniu. Zamiast klasycznego mleka użyj mleka kokosowego, oprócz manny dodaj wiórki kokosowe i jagody goji a zobaczysz, że smak Ciebie zaskoczy. Możesz kaszę podać bez cukru, ale możesz też dosładzać dowolnym zdrowym słodzikiem, np. miodem czy syropem z agawy.
Mleko kokosowe, jagody goji czy syrop z agawy znajdziesz w supermarketach na dziale ze zdrową żywnością. Mleko kokosowe można dostać w puszkach lub w kartonach. Jeśli nie znajdziesz w swoim sklepie, zawsze możesz zamówić w e-sklepach, np. tutaj.
Przygotowując o poranku takie dania możesz zaszczepić swoim dzieciom miłość zdrowych śniadań, do których kiedyś będą wracać wspomnieniami tak jak my do przedszkolnej kaszy manny.
KOKOSOWA KASZA MANNA
Składniki:
0,5 l mleka kokosowego
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki suszonych jagód goji
4-5 łyżek wiórków kokosowych
opcjonalnie:
2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
Wykonanie:
Mleko przelewamy do rondelka. Dodajemy jagody goji i wiórki kokosowe, gotujemy. Kaszę manną odmierzamy i przesypujemy sobie do kubeczka. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i powoli wsypujemy kaszę manną, jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy kasza zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Lekko przestudzoną kaszę możemy dosłodzić miodem (gdy dodamy miód od razu do wrzątku, miód niestety straci swoje dobroczynne właściwości odżywcze). Podajemy na ciepło.