koktajl owocowy
Bez glutenu Bez laktozy Napoje, koktajle O Zdrowiu Przepisy

Koktajl owocowy z antyoksydantami

Koktajl owocowy można robić na miliony sposobów! Najpopularniejszym w naszym kraju koktajlem jest miks truskawek i maślanki. Ja dzisiaj chcę Wam pokazać koktajl owocowy robiony nieco inaczej, bez dodatku mlecznego. Za to jest w nim mnóstwo antyoksydantów, które pochodzą wprost z owoców jagodowych. Prosto, pysznie i zdrowo 🙂

Koktajle w letnie, upalne dni zastępują mi posiłek. Najcześciej robię je późnym popołudniem lub rano, na śniadanie. W lecie mamy dostęp do tylu świeżych, odżywczych składników, że staram się nie marnować okazji do tego, by zjadać ich jak najwięcej. Do koktajli uważnie dobieram składniki, tak aby przy okazji ochłody i orzeźwienia koktajl dostarczył mi konkretnych, funkcjonalnych właściwości. Tak jest i w przypadku tego przepisu: skomponowałam składniki tak, aby koktajl miał działanie antyoksydacyjne.

Czym są antyoksydanty?

Antyoksydanty to związki naturalne chemiczne, których zadaniem jest obrona naszych komórek przed stresem oksydacyjnym. Inaczej mówiąc, są to przeciwutleniacze, których zadaniem jest powstrzymywanie reakcji utleniania. Neutralizują wolne rodniki, które mają wpływ na powstawanie wielu chorób, w tym nowotworowych. Dodatkowo, dzięki swojemu działaniu antyoksydanty wpływają na spowalnianie procesów starzenia.

Antyoksydanty znajdują się już w naszym organizmie, a proces neutralizacji wolnych rodników jest procesem ciągłym. Jednak jest wiele rodzajów antyoksydantów i możemy wspomóc nasz organizm, dostarczając mu te substancje z innych źródeł. Antyoksydantami są m. in. witaminy: C, E, A, a także substancje takie, jak: polifenole, karetnoidy (likopen, beta-karoten, luteina) czy składniki mineralne: cynk i selen.

Roślinne źródła antyoksydantów

Najlepszym ich źródłem są owoce i warzywa. Najwięcej antyoksydantów znajdziemy w następujących produktach:

  • fioletowe owoce: borówki, jagody, winogrona, aronia, czarna porzeczka, jeżyna
  • czerwone i pomarańczowe owoce i warzywa: m.in. dynia, marchewka, mango, czerwona porzeczka, morela, cytrusy, papryka, pomidor, malina, truskawka, jabłko, burak
  • zielone warzywa i owoce: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, brokuł, agrest,
  • suszone owoce: morele, śliwki, żurawina, dzika róża, jagody goji, jagody acai, figi
  • gorzkie kakao
  • oleje: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy
  • zioła i przyprawy: imbir, kurkuma, bazylia, mięta, oregano, tymianek, rozmaryn, goździki, cynamon, tymianek, szałwia
  • cebula i czosnek

Odmładzający koktajl owocowy

Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia w naszym organizmie. Warto o tym pamiętać i często sięgać po nie w codziennej diecie, by czuć się młodziej nie tylko duchem, ale też ciałem 🙂 Dlatego chcę się z Wami podzielić przepisem na “koktajl młodości”, który zapewni Wam solidną dawkę takich właśnie dobroczynnych składników “przeciwstarzeniowych”. Przy tym jest naprawdę pyszny i sycący, w sam raz na letnie upały.

KOKTAJL OWOCOWY Z ANTYOKSYDANTAMI

Składniki:

  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 1/2 szklanki zielonego agrestu
  • 3 łodygi botwinki (razem z liśćmi)
  • 2 łyżeczki sproszkowanych jagód acai (do kupienia w Purella)
  • garść liści bazylii
  • 300 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 300 ml wody źródlanej
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Borówki, agrest i porzeczki dokładnie myjemy, obrywamy ogonki. Wrzucamy do kielicha blendera. Banana kroimy na mniejsze kawałki, również dodajemy. Liście bazylii i botwinkę rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Wsypujemy sproszkowane jagody, dodajemy miód. Wlewamy sok oraz wodę. Wszystko miksujemy na gładki koktajl.

Smacznego! 🙂

[FM_form id=”3″]

[instagram-feed]