Torcik z galaretek to deser na zimno, za którym dzieci przepadają! Robię go zwykle w sezonie letnim, kiedy dzieci domagają się czegoś słodkiego i orzeźwiającego. W tym wpisie zdradzę Wam, jak robię ten efektowny i pyszny torcik z serków homogenizowanych i galaretki.
Sezon na wiosenno-letnie desery uważam za rozpoczęty! 🙂 Wbrew pogodzie, która z trudem dopuszcza do siebie fakt, iż od dawna mamy już wiosnę, a lato czeka tuż za rogiem. My się chłodem nie przejmujemy, chłodem się delektujemy! Dokładniej rzecz ujmując to to chłodnym deserem z galaretką 🙂
Torcik z galaretką – ulubiony deser dzieci
Nie znam dziecka, które by nie lubiło galaretki. Nie wiem do końca, na czym polega jej fenomen, bo z wiekiem ta fascynacja galaretkowa zwykle mija. Galaretka to tzw. pewniak, jeśli chcemy przygotować coś słodkiego dla dziecka i sprawić mu radość. Dlatego w sezonie letnim przygotowuję moim dzieciom różne ciasta i desery z galaretką w roli głównej. Sprawdzają się doskonale na okazje takie, jak urodziny dziecka czy domowe przyjęcie, na którym będą dzieci. Przygotowuję torciki w stylu sernika na zimno z owocami, w wersji dziecięcej skład upraszczam do minimum – tak jak np. w tym torciku jogurtowym z galaretką. Mamy też ulubiony przepis na torcik, który smakuje nie tylko dzieciom, ale też dorosłym – to jest torcik – sernik na zimno z galaretką. W tym wpisie chcę się z Wami podzielić czymś jeszcze prostszym, niż wspomniane wcześniej przepisy. Jest to deser bez pieczenia, który nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych.
Deser z serków homogenizowanych i galaretki
Ten torcik nie jest klasycznym ciastem. Powstał z samych galaretek oraz naturalnych serków homogenizowanych. To wersja podstawowa tego deseru, którą oczywiście można wzbogacać dowolnie, w zależności od tego, co kto lubi. Torcik z galaretek to po prostu warstwy galaretek w różnych kolorach, układane naprzemiennie. Te, które mają matowy kolor, powstały wskutek zmieszania galaretki z serkiem homogenizowanym. Prosto i pysznie! Jedyna trudność w przygotowaniu tego deseru polega na tym, by poświęcić chwilę czasu na tężenie kolejnych warstw i wlewanie kolejnych, jedna po drugiej. To jednak robi się “przy okazji”, nie musimy niczego pilnować, nic nam się nie przypali ani nie zepsuje, więc można podejść do tematu na luzie! 🙂 Efekt końcowy za to zachwyca dzieci wyglądem jak i smakiem.
TORCIK Z GALARETEK DLA DZIECI
Przepis na prostokątną formę o wymiarach 28 x 18 cm, jednak można zrobić też np. w okrągłej
Składniki:
- 1 galaretka fioletowa (np. z owoców leśnych)
- 1 galaretka czerwona (np. truskawkowa)
- 1 galaretka żółta (np. cytrynowa)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 galaretki zielone (np. agrestowe)
- 2 kubeczki serków homogenizowanych naturalnych o pojemności 200 g
Wykonanie:
Galaretki: fioletową, żółtą i czerwoną rozpuszczamy każdą osobno w 250 ml gorącej wody. Na dno formy wlewamy rozpuszczoną, fioletową galaretkę i wstawiamy formę do lodówki, by galaretka stężała (około 20-30 minut).
Zielone galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody (obie galaretki razem), a następnie, gdy galaretki się już rozpuszczą a płyn się ochłodzi, dodajemy do nich serek. Dokładnie mieszamy rózgą lub trzepaczką, aż składniki się połączą w jednolity płyn. Podobnie przygotowujemy galaretki pomarańczowe, w osobnej miseczce: rozpuszczamy je razem i mieszamy z serkiem.
Wyjmujemy formę z lodówki. Na stężałą galaretkę fioletową wlewamy zieloną. Wkładamy znów do lodówki, by zastygła. Gdy stężeje, wlewamy galaretkę czerwoną i znowu wkładamy do lodówki. Gdy i ta stężeje, wlewamy pomarańczową i znowu wkładamy do lodówki, do stężenia. Na końcu wylewamy żółtą galaretkę. Można na wierzchu ułożyć owoce sezonowe. Chłodzimy jeszcze pół godziny i deser jest gotowy!
Deser kroimy na kwadraty i przekładamy na paterę albo na talerzyki. Smacznego 🙂
[FM_form id=”3″]