Kopytka to rodzaj posiłku, który dzieci zwykle jedzą bardzo chętnie. Jeśli Twoje dziecko jest na diecie bezglutenowej, wypróbuj mój przepis na kopytka bezglutenowe z dodatkiem koperku. To pożywny i wartościowy obiad, który pozwala przemycić dzieciom warzywa w przyjaznej formie.
Zacznijmy od podstaw: czym się różnią kopytka od klusek śląskich? Zasadniczo obie potrawy bazują na ziemniakach, a różnica leży w rodzaju mąk, jakie zostały użyte do ich przygotowania.
Kluski śląskie bazują na mące ziemniaczanej, a kopytka – na pszennej. Co jednak w przypadku, gdy nie można użyć mąki pszennej? Jeśli faktycznie chcemy zrobić kopytka, a nie kluski śląskie w kształcie kopytek, to warto skorzystać z mieszanki mąk, którą mąka ziemniaczana uzupełni. Osobiście w kopytkach bezglutenowych preferuję proporcje 1:1, czyli tyle samo mąki ziemniaczanej, co mąki bezglutenowej innego rodzaju. Te proporcje sprawdzają się u mnie najlepiej i takie właśnie Wam polecam.
Moje kopytka bezglutenowe bazują na mąkach: ryżowej oraz na mące z ciecierzycy, co wzmacnia ich walor odżywczy. Mąka z ciecierzycy powstaje wskutek zmielenia ziaren ciecierzycy. Dzięki temu jest bogata m.in. w błonnik, białko roślinne oraz kwas foliowy. Dlatego warto używać tej mąki, bo w daniach takich jak ziemniaczane kopytka bezglutenowe przechodzi ona niezauważona w smaku, zapewniając jednak swoje dobroczynne właściwości.
Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się tak samo, jak ciasto na klasyczne kopytka. Ugotowane i zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z jajkiem i mieszanką mąk. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jakieś warzywo lub zioła. Najczęściej jest to koperek lub zielona pietruszka, ale daję też czasem marchewkę, dynię albo buraka. Podobnie jak w przepisie na klasyczne kopytka z warzywami – przepis znajdziecie tutaj. Takie kolorowe kluseczki są bardzo mile widziane przez dzieci. Jeśli chcesz, by Twoje dziecko zjadło solidną porcję warzyw, to takie kopytka bezglutenowe w różnych “warzywnych kolorach” sprawdzą się doskonale!
KOPYTKA BEZGLUTENOWE Z KOPERKIEM
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ryżowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajko, wszystkie rodzaje mąk, sól oraz koperek. Wyrabiamy ręką ciasto.
W 3-5 litrowym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz 1 łyżki oleju (można pominąć, ale ja dodaję po to, by kopytka się nie sklejały).
Blat lub deskę posypujemy mąką ziemniaczaną. Odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy na desce wałeczki, które następnie tniemy na ok. 2-centymetrowe kluski. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło, można w trakcie podsypywać mąką ziemniaczaną.
Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (nie dłużej, bo się rozpadną!.) Podajemy z roztopionym masełkiem. Można też posypać startym parmezanem.
Są naprawdę pyszne 🙂 Polecam!
Jeśli interesują Cię sprawdzone przepisy bezglutenowe, zapisz się na listę oczekujących na mojego e-booka: “Prosto i pyszne, bez glutenu i bez laktozy”. W e-booku tym znajdą się niepublikowane nigdzie wcześniej, sprawdzone przepisy na śniadania, obiady i dania obiadowe bez glutenu i bez laktozy.
[FM_form id=”9″]